EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕС доволен от Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС доволен от Гърция

mail14:32 | 05.12.2017прегледи 8756 коментарикоментари 0


Европейски високопоставени представители в Брюксел приветстваха споразумението, постигнато в събота между Гърция и нейните кредитори от еврозоната относно реформите, които правителството в Атина трябва да извърши съгласно спасителната програма за страната, съобщават гръцките медии. 
Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис нарече събитието "добри новини за Гърция и Европа". Европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси посочи, че постигнатото на технически ниво споразумение между Атина и институциите изпраща силно послание на доверие към инвеститорите. 
В разпространено съобщение на институциите по този повод се казва, че техническото споразумение ще бъде внесено за одобрение на насрочената за днес среща на Еврогрупата и че съгласно това споразумение гръцките власти са поели ангажимент да реализират изисканите от тях мерки за реформи, за да бъде доведен до край възможно най-скоро третият преглед на гръцката спасителна програма, който е условие, за да може страната да продължава да получава траншове от договорените заеми.
Става дума за заложени в споразумението чувствителни политически мерки - фискални въпроси, реформи в енергетиката и трудовия пазар, лошите кредити и приватизацията. 
Очаква се еврокомисарят Пиер Московиси да информира финансовите министри от еврозоната за това споразумение с Гърция, а те да го приветстват и да призоват правителството в Атина да пристъпи към реализация на изискваните от него мерки в рамките на третия преглед на спасителната програма. 
Европейски източник е казал, че гръцкото правителство ще изпълни изискванията на институциите и че това ще стане в рамките на два пакета негови решения - първият пакет ще е преди Коледните празници, а вторият в началото на януари. 
Целта е на 11 януари Европейската работна група на ниво експерти да констатира дали са спазени поетите ангажименти от гръцка страна, а на 22 януари - на срещата на финансовите министри от еврозоната, да приключи и прегледът на гръцката програма. 
Следващият транш от заемите за Гърция се очаква да бъде преведен в средата на февруари, като до тогава ще бъде определена и точната му сума. Първоначално тя бе в размер на 5,5 млрд. евро. По-голяма част от тези пари правителството смята да задели като резерв с оглед на трайното излизане на Гърция на пазарите след края на спасителната програма, чийто срок изтича през август догодина./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg