EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС губи от санкции срещу Русия 40 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС губи от санкции срещу Русия 40 млрд.евро

mail12:40 | 29.07.2014прегледи 960 коментарикоментари 0


Икономическите щети за ЕС от въвеждането на санкции по отрасли срещу Русия ще достигнат през тази година, по оценка на ЕК, 40 милиарда евро (0,3% от БВП на ЕС), а през 2015 година - 50 милиарда евро (0,4 на сто от БВП на ЕС), съобщи електронното издание ИЮобзървър, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Очаква се Съветът на ЕС на равнище постоянни представители да утвърди предложената от ЕК в петък миналата седмица законодателна основа за въвеждане на санкции от икономически характер срещу Русия. Става дума за ограничения в сферата на  финансовите услуги, военните доставки и техниката с двойно предназначение, а също и за ограничения при предоставяне на Русия на иновационна технология за енергийния отрасъл. В петък миналата седмица президентът на ЕС Херман ван Ромпой е изпратил писмо до лидерите на 28-те страни от ЕС с предложение да упълномощят представителите на страните от ЕС в Брюксел да одобрят санкции срещу Русия в областта на отбраната, финансите и технологиите без свикване на нова среща на високо равнище. Според информация от дипломатически източник на ИТАР-ТАСС, за да бъдат избегнати нови разногласия между страните от ЕС по целия пакет от санкции, Ван Ромпой е предложил "да се спре възможността за предоставяне на Русия на нови технологии не в целия енергиен сектор, а само в областта на добива на петрол".
"Така технологиите в областта на добива на газ няма да попаднат в обсега на санкции, с което пък отпада един от проблемните въпроси в процеса на утвърждаването им", посочва неназованият дипломат, цитиран от руската държавна информационна агенция.

 ЕС се подготвя да добави още поне две водещи руски банки към т.нар. "черен списък" от санкциите, наложени спрямо Москва, съобщиха европейски дипломати, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл". Списъкът за забрана на пътуванията в Европа и за замразяване на европейски финансови активи ще бъде допълнен и с поне пет видни лица, свързвани с руската олигархия. Според "Уолстрийт Джърнъл" санкциите на ЕС ще обхванат големите руски банки ВТБ Груп (притежаваща малко под 10% от основния капитал на българската Корпоративна търговска банка) и Сбербанк.

Финансовите пазари очакват на днешната среща в Брюксел на постоянните представители на ЕС да бъде договорено налагането на по-тежки санкции срещу Русия, които ще включват както редица важни сектори на руската икономика, така и капиталовите пазари. Очаква се ЕК да направи законодателни предложения в четири области, сред които са достъп до капиталовите пазари, отбраната, стоките с "двойна" употреба, както и прецизните технологии, включително в енергийния сектор.

ЕС се готви да наложи забрана на европейските инвеститори да купуват каквито и да са нови облигации или акции, емитирани от страна на най-големите банки на Русия. През миналата седмица Съветът на външните министри на ЕС заяви, че се работи върху конкретни целенасочени мерки и се обмисля предприемане на санкции срещу Русия, свързани с достъпа на руската страна до международните капиталови пазари.

ЕС обмисля и налагане на ембарго за експорт на стоки за руския сектор на отбраната, както и на стоки с т.нар. "двойно" предназначение. Обмисля се и план за забрана на износ на енергийни технологии, но само за технологии за дългосрочно производство, за да не се засегне текущото енергийно предлагане (визирайки износа на руски природен газ за ЕС).


Тагове: санкции, ЕС, Русия
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg