EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС върви към общи покупки на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС върви към общи покупки на газ

mail07:40 | 25.03.2022прегледи 1184 коментарикоментари 0


Лидерите на страните от ЕС ще се споразумеят на срещата на върха тази седмица за съвместно закупуване на газ, втечнен природен газ и водород преди следващата зима, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки проект на изявление за предстоящата след дни среща на върха.

Нахлуването в Украйна на Русия, която е най-големият доставчик на газ за Европа, доведе до рекордно високи енергийни цени и накара ЕС да обмисли мерки за намаляване употребата на руски газ тази година - ход, който ще изисква скок при вноса от други доставчици, като например Катар и САЩ.

Според проектоизявление на лидерите на ЕС от тяхната предстояща на 24-25 март среща, видяно от Ройтерс, "с оглед на следващата зима държавите членки и ЕК ще работят спешно заедно за съвместно закупуване на газ, втечнен природен газ (LNG) и водород".

През миналата година ЕК предложи система за страните от ЕС за съвместно закупуване на стратегически запаси от газ, за ​​което някои членове, включително Испания, призоваха като начин за осигуряване на буфер срещу потенциални прекъсвания на доставките. Страховете от шокове в доставките нараснаха, откакто Русия започна военната инвазия в Украйна. Русия доставя близо 40% от газа, използван в Европейския съюз.

Брюксел заяви, че ще помогне на страните да започнат съвместно изкупуване на газ тази година и се очаква тази седмица да предложи правила, които изискват от страните да запълват хранилищата за газ до 90% преди всяка една следваща зима. Газовите хранилища в ЕС в момента са запълнени на 26% от капацитета, посочва Ройтерс.

В проектодекларацията също така се посочва, че страните от ЕС са се споразумели да координират мерките за запълване на газохранилизащата и да започнат да го правят "възможно най-скоро".

Европейските лидери също така ще обмислят нови мерки за смекчаване на негативното въздействие върху потребителите от покачващите се цени на енергията и ще обсъдят как потенциално "да оптимизират" функционирането на енергийните пазари. Те ще поискат от Комисията да предприеме "необходими инициативи" за това, според проектодекларацията, видяна от Ройтерс.

Европейските цени на газа започнаха да се повишават през месеците още преди руската инвазия в Украйна, което накара правителствата да харчат милиарди за данъчни облекчения и субсидии, за да предпазят гражданите от завишените разходи.

Намирането на общ отговор в рамките на ЕС обаче се оказа трудно. Страните от ЕС носят до голяма степен отговорност за своите национални енергийни политики и все още няма съгласие дали са необходими действия в целия съюз за укротяване на цените.

Испания, Белгия, Португалия, Италия и Гърция са сред онези, които призовават за намеса на европейските енергийни пазари, за да се ограничи цените или да се отдели цената на електроенергията от растящата цена на газа.

Други държави, включително Германия, Нидерландия и Дания, пък се противопоставят на намесата на пазара и предупреждават за причиняване на смущения на енергийните пазари, което може да подкопае инвестициите в чиста енергия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg