EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС възстановява някои мита за украйнски продукти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС възстановява някои мита за украйнски продукти

mail07:30 | 22.03.2024прегледи 418 коментарикоментари 0


Преговарящите от Съвета на ЕС и Европейския парламент постигнаха съгласие за възстановяване на митата на ЕС върху големи количества от изнасяните от Украйна селскостопански продукти, предаде ДПА.

Според ЕП това ще се отнася по-конкретно до яйцата, птичето месо и захарта, царевицата, овеса, гриса и меда. В бъдеще трябва да има определена квота от тези стоки, които могат да се продават безмитно в ЕС. При достигане на това количество отново ще се въведат мита. 

Засега суспендирането на митата ще продължи да се прилага за вноса на пшеница, въпреки че при определени условия ще бъде възможно да се предприемат мерки.

Съгласно временното споразумение тези правила ще се прилагат до юни 2025 г.

Преговарящите от Европейския парламент и държавите-членки на ЕС, подложени на натиск от протестите на земеделските производители в целия Европейски съюз, постигнаха това решение след маратонски преговори в Брюксел, отбелязва ДПА.

ЕС отмени митата върху украинския износ на селскостопански продукти през 2022 г. в знак на солидарност, за да подкрепи украинската икономика след началото на мащабното руско нашествие. Първоначално блокът планираше да удължи до 2025 г. срока на отмяната, която трябваше да изтече през юни 2024 г., въпреки големите спорове около износа на зърно и други стоки от Украйна за ЕС.

/АГ/

Европейската комисия не потвърди и не отрече днес, че предстои да предложи налагане на мита за земеделския внос от Русия. Не можем да потвърдим дата за такова решение, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос.

Той отбеляза, че комисията би искала да продължи силната подкрепа за украинската икономика, но с мерки за защита на европейското земеделие. По неговите думи тези въпроси предстои да бъдат обсъдени тази вечер от представителите на комисията, Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Както БТА съобщи, по-рано в. "Файненшъл таймс" разпространи информация, че ЕС се подготвя да наложи мита върху вноса на зърно от Русия и Беларус от 95 евро на тон, и това би увеличило цените с поне 50 процента. В последните седмици ЕК търси решение на проблемите, довели до протестите на земеделците в ЕС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg