EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС връща €4.5 млрд. от икономии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС връща €4.5 млрд. от икономии

mail16:10 | 05.05.2011прегледи 577 коментарикоментари 0


Европейската комисия ще предложи 4.5 милиарда евро да бъдат върнати на страните членки, стана ясно по време на днешното заседание на Комисията за бюджети в Европейския парламент, съобщиха от офиса на евродепутата Ивайло Калфин, пише darikfinance.bg.
Те са икономисани от бюджета на ЕС за 2010 г. Излишъкът традиционно се връща на страните, според размера на вноските, които те правят към бюджета на Общността. Излишъкът за миналата е рекордно голям и превишава почти два пъти средните суми през последните години, съобщи председателят на комисията Ален Ламасур.
"Излишъкът е недопустимо голям и говори за лошо планиране и използване на бюджета в тези трудни времена", коментира зам.-председателят на бюджетната комисия Ивайло Калфин.
"По-рационалното решение би било тези пари да не се връщат, а да се използват за допълнителни програми в рамките на ЕС. Очаквам това да е позицията на България в Съвета на ЕС, както и да покаже капацитет да усвои допълнителни средства, ако такива се отпуснат", заяви Калфин.
Остатъкът се доближава до цялото финансиране по Плана за възстановяване, който ЕС задели за довършване на големи енергийни проекти и за свързване на енергийните системи, за да намали зависимостта си от външни доставчици на енергия.
Програмата беше огласена като един от най-амбициозните проекти в антикризисната политика на съюза.
2.7 млрд. от излишъка за 2010 г. е от неусвоени средства, 1.5 млрд. от курсови разлики и 1.28 млрд. евро от глоби, наложени на различни компании, заловени в картелни споразумения.
Ако предложението на Еврокомисията бъде одобрено, България ще си получи обратно около 13.5 млн. евро, тъй като вноската й към общата хазна е около 0.3%. Бюджетната комисия обаче смята да обсъди и приеме позиция, с която да поиска парите да бъдат преразпределени към програми, където има недофинансиране.

 


Тагове: ЕС, бюджет, излишък
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg