EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС влага 2,3 млрд. евро в газопроводи и енергетика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС влага 2,3 млрд. евро в газопроводи и енергетика

mail16:10 | 04.03.2010прегледи 729 коментарикоментари 0


Европейският съюз ще инвестира 2,3 млрд. евро в газопроводи и други енергийни проекти с цел повишаване на енергийната сигурност в Европа, съобщава електронното издание К2Капитал. Еврокомисията ще отдели 910 млн. евро за 12 проекта за обединение на електрически мрежи и 1,39 млрд. евро за 31 проекта за изграждане на газопроводи, отбелязва изданието, цитирайки разпространена от изпълнителния орган на ЕС информация днес.
Средствата ще бъдат отделени от 4 милиардния антикризисен бюджет на Европейския съюз, предназначен за стимулиране на икономиката и създаване на работни места. На един по- ранен етап Европа отдели 1 милиарда евро за развитието на технологиите по преработка на въглеродни емисии от електроцентрали и 565 милиона евро за изграждането на вятърни електроцентрали.
Енергийната сигурност е една от приоритетните цели на Европейският съюз след кризата с доставките на руски газ, настъпила в резултат на руско - украинския конфликт през януари 2009 г.
От средствата се осигурява необходимото европейско финансиране за реверсивни газови връзки между България и Румъния и България и Гърция. Заложените суми са съответно 9 милиона евро и 45 милиона евро.
От цялата сума 200 милиона евро се отпускат за реализиране на газовия проект "Набуко". Готви се конференция във връзка с "Набуко" и решение по проекта трябва да се вземе в рамките на тази година -  да се осъществява той или не. При  всяко положение със заложените 200 милиона евро започваме да финансираме проекта, това е първата тухла в неговото осъществяване, каза Йотингер, еврокомисар по енергетика.
Според комисаря както "Набуко" така и "Южен поток" са "отлични проекти". Все пак той смята "спешния проект "Набуко" за свой приоритет като комисар по енергетиката през следващите месеци, тъй като "Набуко" предлага двупосочна енергийна независимост за Европейския съюз - както по отношение на трасето за доставка на газа, така и по отношение на доставящия газа регион.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg