EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС: Бразилия да спре износа на месо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Бразилия да спре износа на месо

mail09:50 | 24.03.2017прегледи 1300 коментарикоментари 0


Европейският съюз е поискал Бразилия доброволно да спре целия си износ на месо към 28-те страни членки, за да избегне налагането на забрана, която след това ще отнеме време да бъде вдигната. Бразилското правителство обаче не се е съгласило, съобщиха вчера евродипломати в столицата Бразилия, цитирани от Ройтерс.
На 17 март бразилската федерална полиция арестува над 30 души, участвали в мащабна престъпна група, която продавала хранителни продукти с изтекъл срок на годност и най-вече месо. Обект на разследването, водено близо две години, са били най-големите бразилски компании за производство на месна продукция, работещи не само на вътрешния пазар, но и на външния. Според следствието престъпниците са били в сговор с представители на надзорните органи на земеделското министерство на Бразилия, които срещу подкупи са издавали сертификати за качество без проверка на продуктите.
"Поискахме бразилците да преустановят целия си износ, но те отказаха", заяви дипломат, пожелал да остане анонимен. Той изрази разочарование, че "Бразилия гледа на това като на пиар въпрос, а не от гледна точка на общественото здраве".
Друг европейски дипломатически източник потвърди, че е имало искане Бразилия доброволно да спре износа си към ЕС, защото евентуална забрана ще отнеме време да бъде отменена, докато продажбите на месо могат да бъдат възстановени във всеки един момент, ако Бразилия сама спре доставките.
Бразилското правителство спря доставките от 21 обекта за пакетиране на месо, които се разследват от федералната полиция и настоява, че това е изолиран случай и че качеството на бразилското месо не може да се поставя под съмнение. ЕС вече наложи някои ограничения върху вноса.
Скандалът опетни репутацията на Бразилия като най-голям износител на месо в света с продажби, възлизащи на близо 14 милиарда долара миналата година. В тази индустрия са наети общо 4 милиона работници.
Над 10 страни, включително най-големият й търговски партньор Китай, спряха вноса на бразилско месо като предпазна мярка, а други осем спряха вноса от обектите, срещу които се води разследване.
Бразилският президент Мишел Темер каза вчера, че ще опита да убеди китайския си колега Си Цзинпин да възобнови вноса, съобщи Асошиейтед прес. Китай е внесъл миналата година над 735 000 тона месо на стойност 1,75 милиарда долара.


Тагове: месо, износ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg