EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС: Безопасни играчки за 80 млн. деца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: Безопасни играчки за 80 млн. деца

mail13:50 | 16.02.2012прегледи 483 коментарикоментари 0


С новата директива на ЕС за безопасност на детските играчки се въвеждат по-ясни и точни дефиниции кои продукти са играчки и кои попадат в "сивата зона" и водят до объркване, както и строги мерки за намаляване на евентуални рискове за децата. Това съобщи Маргарита Александрова – началник на дирекция "Техническа хармонизация и политика за потребителите" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на днешния семинар по безопасност на детските играчки, информира БТА.
Директивата е влязла в сила на 20 юли 2009 г. Общите й разпоредби се прилагат от 20 юли 2011 г., докато разпоредбите по отношение на химикалите, които се съдържат в играчките, влизат в сила от 20 юли 2013 г. Играчките, които са пуснати на пазара до влизането в сила на новата директива, могат да се продават до изчерпване на количествата, обясни експертът. В ЕС има около 80 милиона деца под 14-годишна възраст и около 2 000 фирми с повече от 100 000 служители, които са наети в сектора на детските играчки.
Новата директива подобрява съществуващите правила за продажба на играчки, произвеждани или внасяни в ЕС, и цели да намали инцидентите, свързани с детските играчки, обясни Катрин Ван Рииз, генерален директор на Европейската асоциация на индустрията за играчки в Брюксел. Играчките трябва да бъдат предназначени за игра, но за такива се считат и предмети с различно предназначение, например ключодържател към който има прикрепена играчка.
В новите разпоредби са повишени изискванията за избягване на риска от задушаване. Когато към играчката има шнурове, те не трябва да бъдат по-дълги от 22 см, също така не трябва да има малки части, които са опасни за поглъщане. Химическите вещества, които се съдържат в играчките не трябва да надхвърлят определени норми, освен това са забранени 19 вещества и 55 алергенни аромати. При деца под 3-годишна възраст играчките трябва да могат да бъдат измивани или изпирани, обясниха специалистите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg