EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС с пакт за растеж от 120 млрд. евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС с пакт за растеж от 120 млрд. евро

mail10:15 | 29.06.2012прегледи 414 коментарикоментари 0


Европейските ръководители постигнаха принципно съгласие за пакт за растеж, разполагащ с фонд от 120 милиарда евро, който трябва да влезе в сила до края на годината, заяви късно снощи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от световните агенции.
"Ние постигнахме съгласие за подобряване на финансирането на икономиката със 120 милиарда евро, предназначени за незабавни мерки за растеж", заяви Ромпой на пресконференция в Брюксел, в края на първия ден от заседанието на Европейския съвет. Тази сума представлява около един процент от Брутния вътрешен продукт на ЕС, отбелязва Франс прес.
"Положихме основата на амбициозен документ, който ще осигури на Европа икономически растеж и нови работни места", добави Ромпой.
Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отбеляза от своя страна, че пактът за растеж не отменя необходимостта от укрепване на бюджетната дисциплина и че усилията в това направление ще продължат. Италия и Испания отказаха да дадат окончателното си одобрение на пакта и настояват срещата на върха да приеме краткосрочни и дългосрочни антикризисни мерки, преди да сложат подписите си. Двете страни искат по-конкретно да им се помогне да намалят лихвите по облигациите си. Ромпой увери, че преговорите "изобщо не са блокирани и продължават".


Тагове: пакт, ЕС, растеж
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg