EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС: + 15 руски граждани в „черния списък”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС: + 15 руски граждани в „черния списък”

mail07:00 | 28.07.2014прегледи 1922 коментарикоментари 0


ЕС добави 15 руски граждани и 18 организации към списъка на санкциите срещу Русия заради действията й във връзка с кризата в Украйна, предаде Франс прес. Добавените лица и компании се смята, че подкрепят сепаратистите в Източна Украйна. Сред 18-те организации са 9 компании и 9 институции, каза пред Франс прес европейски източник.  Решението за разширяване на действащите в момента индивидуални санкции срещу отделни руски лица и компании беше взето от лидерите на ЕС на срещата им на върха на 16 юли. До сегашното решение европейският "черен списък" съдържаше 72 имена от Русия и Украйна, както и две организации с централи в Крим - анексирания от Русия полуостров.

ЕС обяви по-късно, че е наложил замразяване на активи на високопоставени руски представители. В списъка са включени шефът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников, както и ръководителят на службата за външно разузнаване Михаил Фрадков, предаде Ройтерс.Бортников и Фрадков са сред 15 руснаци и украинци, както и 18 компании и други организации, които са посочени в поредния списък със санкции, публикуван в официалния вестник на ЕС, допълва Ройтерс.

Всички страни в ЕС, от балтийските до Гърция и Португалия на южния фланг, са за развитие на икономическото сътрудничество с Русия, но всички, също така, разбират необходимостта от налагането на санкции, за да се постигне успокояване на конфликта в Източна Украйна. Това заяви представителят на ЕС в Москва Вигаудас Ушацкас в интервю за радио "Ехото на Москва":

Надяваме се, че Русия ще предприеме по-решителни, по-конкретни и резултатни стъпки, за да засили контрола върху снабдяването на сепаратистите с оръжие, и ще използва влиянието, което има върху тях ,за прекратяването на огъня в Източна Украйна.

Допълнителните санкции, наложени от ЕС на Москва, заради ролята й в украинската криза, ще попречат на сътрудничеството в сферата на сигурността, заявиха от руското външно министерство. Списъкът с допълнителни санкции е пряко доказателство, че страните от ЕС са решени напълно да прекратят сътрудничеството с Русия по въпросите на международната и регионална сигурност, се казва в изявлението.

Русия заяви още, че Съединените щати също носят отговорност за конфликта в Украйна, заради подкрепата си за правителството в Киев. "Администрацията на Обама също носи отговорност за вътрешния конфликт в Украйна и тежките му последствия," се казва в изявление на руското външно министерство. Според агенция Ройтерс изявлението е в отговор на обвиненията на Белия дом, че руският президент Владимир Путин "има вина" за свалянето на малайзийския самолет в Източна Украйна. Според Белия дом, самолетът на "Малейжа еърлайнс" е свален от ракета, изстреляна от земята в район под контрола на сепаратистите, а там украинците не са използвали противовъздушни оръжия по това време.

В края на седмицата на срещата си  посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел разгледаха и документ с предложение на Европейската комисия за формата, която могат да приемат евентуални икономически санкции върху определени сектори. Според "Файненшъл таймс" един от вариантите за действие, предложен от ЕК, е спиране на финансирането за руски държавни банки. Това решение обаче може да бъде взето само на следваща среща на лидерите на страните от ЕС.


Тагове: ЕС, Русия, санкции
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg