EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС - околна среда: 20 години игра

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС - околна среда: 20 години игра

mail11:00 | 22.05.2012прегледи 591 коментарикоментари 0


Днес се навършват 20 години от въвеждането на два ключови  инструмента за опазването и устойчивото използване на природата  в ЕС: Директивата за местообитанията и LIFE - програмата на ЕС  за финансиране в областта на околната среда, съобщи българската  пресслужба на Европейската комисия.
Преди 20 години държавите членки на ЕС единодушно приеха  Директивата за местообитанията, която цели опазването на  най-застрашените видове и местообитания в Европа. Тя дойде в  отговор на безпокойството, породено от бързото влошаване на  състоянието на дивата фауна и загубата на природни местообитания в резултат на промененото земеползване, замърсяването и  разрастването на градските райони. За да се осигури възможност  на видовете и местообитанията да се възстановят, с директивата  бе създадена мрежата от защитени територии - Натура 2000, а  финансовият инструмент LIFE осигури стратегическа подкрепа за  нейното разгръщане.
Комисарят по околната среда Янез Поточник заяви: "Днес  отбелязваме 20-годишнината от приемането на законодателството на ЕС в областта на опазването на околната среда и можем да се  гордеем с него, защото то ни помага да ценим и пазим своето  богато природно наследство. Биологичното разнообразие е нашата  застраховка живот, а Натура 2000, която закриля зоните от  най-голямо значение за биоразнообразието, е крайъгълният камък в това начинание. Постигнахме голям напредък през последните две  десетилетия и наистина има причини да празнуваме, но природата  все още има нужда от нашата помощ и ще ни се отплати стократно с екосистемните услуги, които ни осигурява".
За две десетилетия директивата допринесе значително за  спирането на широкомащабното унищожаване на нашите най-ценни  богатства в биоразнообразието и редица видове и местообитания
вече показват признаци на възстановяване. Мрежата Натура 2000  включва повече от 26 000 защитени зони върху площ, равняваща се на тази на Германия, Полша и Чешката република взети заедно.
Почти 18 процента от територията на ЕС вече е включена в  мрежата, заедно с 200 000 км защитени зони в открито море.  Словения например определи над една трета от територията си за  защитени зони.
Финансирането от ЕС за опазването на природата се увеличи  през последните 20 години. Приетият едновременно с Директивата  за местообитанията инструмент LIFE е осигурил над 1,2 млрд. евро за управление и възстановяване на над 2000 обекта по Натура  2000 в целия ЕС.
Благодарение на финансираните чрез LIFE проекти някои  застрашени видове бяха спасени от изчезване, като например  сладководната перлена мида в Германия и Чешката република,  апенинската дива коза в Италия, унгарската остромуцунеста  усойница и испанския царски орел. LIFE подкрепя също опазването на червенокоремната бумка в Германия, Дания, Швеция и Латвия. Широкомащабното унищожаване на ценни местообитания, богати  на дива флора и фауна бе преустановено благодарение на голям  брой практически възстановителни проекти в целия ЕС, като  например защитата на пясъчните дюни в Литва, почистването на  подводните ливади от посидония във Франция от инвазивни видове,
както и възстановяването на река Дунав в Австрия, листопадните  гори в Швеция, влажните зони в Холандия, преовлажнените  тресавища в Полша и Дания. Много от тези инициативи са получили  подкрепа по линия на LIFE.

Контекст

Натура не е строга система от природни резервати, а се  основава на много по-всеобхватния принцип на устойчивото  използване на земята и водните ресурси. Икономическите дейности  в защитените зони са позволени, при условие че не представляват  заплаха за опазването на обектите. Натура 2000 осигури множество нови възможности за отдих и туризъм. Според оценките между 1,2  и 2,2 млрд. души посещават обектите на Натура 2000 всяка година, като техният отдих носи годишно между 5 и 9 млрд. евро. Новите начинания в зоните на Натура 2000 трябва не  накърняват тяхната цялост и потенциално вредните проекти се  одобряват единствено след цялостна оценка на отражението върху  околната среда, ако не съществува алтернатива или ако проектите  са от преимуществен обществен интерес и се компенсират с  неутрализиране на всякакво отрицателно въздействие върху  обектите. Например за пътя Виа Балтика в Полша бе избран  алтернативен маршрут, а разположението на вятърен парк в
Шотландия бе променено така, че да не пострада скалният орел. Участието на местни партньори в управлението на Натура 2000  е също така от основно значение и предлага нови възможности за
устойчиво управление на земята, както доказаха инициативите за  щадящо земеделие, въведено с проект по линия на LIFE в  ледниковия карстов ландшафт в Бърън, Ирландия. Във Франция  например правителството работи в тясно сътрудничество с местните собственици на земя за въвеждане на планове за управление за  всеки обект.
Ефективното управление и възстановяване на обектите по  Натура 2000 изисква значителни разходи, някои от които могат да  се покрият от фондове на ЕС - например фондовете за селско и  регионално развитие. Същевременно, освен че е сама по себе си  ценна, схемата Натура 2000 осигурява екосистемни услуги и  социално-икономически ползи, чието парично изражение се оценява  далеч над инвестиционните разходи. Днес комисията публикува брошура за директивата за  местообитанията, която представя някои от множеството постижения към днешна дата и показва действителните предимства на
европейското законотворчество за всички държави членки.  Чествания ще има в цяла Европа; запланувани са специални  мероприятия в многобройни обекти на Натура 2000 в държавите  членки на ЕС и над 300 мероприятия по линия на LIFE. Белгия ще  бъде домакин на важна конференция през октомври 2012 година.
 


Тагове: околна среда, ЕС
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4167