EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС - единен енергиен играч с Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС - единен енергиен играч с Русия

mail11:00 | 20.09.2010прегледи 680 коментарикоментари 0


Европейският съюз трябва да води "единна енергийна външна политика", заяви еврокомисарят по енергетиката Густав Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС и ДПА.
ЕС трябва да се представя като един купувач, за да се възползва напълно от силата си на пазара, най-вече в отношенията с Русия, каза Йотингер, цитиран от ДПА.
Спрямо Русия това означава единна цена за внос на газ във всички страни членки. Единната енергийна външна политика също така ще помогне да бъдат защитени интересите на страни, които сега плащат за природния газ повече от европейските си партньори, каквато е Латвия, отбеляза Йотингер.
Европа вече получава 25% от газа си от Русия и се очаква тези количества да нараснат, тъй като производството на страни като Великобритания и Холандия намалява, отбелязва ДПА.
Еврокомисарят обаче предупреди, че ЕС не бива да допуска засилване на зависимостта и трябва да се съсредоточи върху създаване на връзки с нови доставчици.
В момента ЕС оказва натиск за изграждането на газопровода "Набуко", който ще доставя газ до Европа през Турция от Централна Азия и Иран. Русия пък работи по паралелен проект - "Южен поток", който ще пренася газ до европейските страни по дъното на Черно море, припомня ДПА.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1065