EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС - 700 хиляди незаети места в IT

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС - 700 хиляди незаети места в IT

mail14:10 | 28.03.2012прегледи 624 коментарикоментари 0


Европейският сектор на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) продължава да расте въпреки икономическата криза. В същото време, докато броят на заетите в сектора се увеличава през последните години, от 2005 г. насам броят на завършилите висше образование в тази сфера намалява.
По-просто казано, Европа не създава достатъчен брой квалифицирани специалисти в областта на технологиите, които да попълнят нарастващия брой работни места. Според Комисията недостигът ще доведе до 700 000 незаети работни места в ИТ сектора до 2015 г.
Европейската седмица на електронните умения (26-30 март) е част от стратегията на Комисията за насърчаване на младите хора да получават обучението, необходимо за работа в този сектор, и да поддържат цифровата икономика на ЕС конкурентоспособна.
По време на седмицата във всяка страна от ЕС ще се проведат прояви – курсове на обучение, информационни дни и конференции, осведомяващи за наличните възможности в тази област.
Например поредица от прояви в Обединеното кралство включва ден на кариерата в Глазгоу на 29 март. В Дъблин днес водещи фигури в сектора на ИКТ ще говорят пред млади хора, за да ги вдъхновят да придобият умения в тази област.
В Нидерландия, за да се повиши осведомеността за кариерите в областта на технологиите, представители на сектора ще посетят училища и ще бъде организиран конкурс за създаване на софтуерно приложение.
Дори след приключването на седмицата на електронните умения младите хора ще имат възможност да покажат своя талант в рамките на конкурса Project Passion, който продължава до 30 юни.
Дори извън сектора на ИКТ за много работни места са необходими компютърни и ИТ умения. Очаква се до 2015 г. за 90% от всички длъжности да се изисква определено равнище на умения, свързани с информационните технологии. Дългосрочната стратегия на Комисията за задоволяване на търсенето включва подкрепа за специализираното обучение и създаване на портал за електронни умения и кариери.
Страните от ЕС също работят за справяне с предизвикателството, като създават програми за обучение по електронни умения в партньорство с технологични компании.
Секторът на ИКТ има дял от 5 % в БВП на Европа и създава годишна пазарна стойност в размер на 660 млрд. евро.
Можете да проследите Европейската седмица на електронните умения във Facebook English или Twitter.
 


Тагове: IT, работни места
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161