EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС & Лондон постигнаха споразумение

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС & Лондон постигнаха споразумение

mail11:05 | 20.02.2016прегледи 2134 коментарикоментари 0


обновена/След продължили два дни преговори, Великобритания постигна споразумение с Брюксел относно своето членство в ЕС Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е обезпечил условията, поставени в началото на преговорния процес, постигайки специален статут за Великобритания в ЕС По думите на Камерън той е осигурил нови защити на страните, които не са членки на еврозоната, намаляване на бюрокрацията с цел Европа да стане по-конкурентноспособна, намаляване на миграцията в рамките на ЕС, включително „извънредна спирачка“, която означава, че имигрантите от страните-членки на ЕС ще трябва да чакат четири години за да получат пълен достъп до британската социална система и че ще бъде направено изключение за обединеното кралство по създаването на по-тесен политически съюз.

Ето как се развиха събитията през последните часове на късната петъчна вечер? Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че е постигнато единодушно одобрение за новото споразумение относно британското членство в ЕС, предаде ITV. „Имаме сделка. Единодушна подкрепа за ново споразумение за Великобритания в ЕС“, заяви Туск чрез „Туитър“. Чешкият премиер Бохуслав Соботка се присъедини към президента на Литва Даля Грибаускайте, в обявяването на това, че е постигнато споразумение. Чрез „Туитър“ той заяви, че сделката е „достоен компромис“.  „Стигнах до споразумение, което ще даде на Великобритания специален статут в Европейският съюз. Утре ще го предложа на кабинета. Скоро ще има пресконференция”, гласи съобщението на Камерън в социалната мрежа. „Има сделка. Единодушно приемане на ново споразумение за оставане на Великобритания в ЕС”, написа Туск. „Споразумението за оставане на Великобритания в ЕС е постигнато. Свърши се с драмата”, първа написа латвийският прездент Далия Грибаускайте в социалната мрежа в „Туитър”. Тя и всички други правителствени лидери на страните в ЕС преговарят с британския премиер Дейвид Камерън от 30 часа, в рамките на среща на Европейският съвет. Великобритания настоява за пакет от реформи в общите правила на Европейският съюз, като практическо условие за оставане на страната в организацията. Островът иска повече права за страните извън еврозоната, по-голяма конкурентоспособност на Европа на глобалния пазар, повече права на националните парламенти при взимане на общи решения и въвеждане на възможност за намаляване на социалните помощи за мигранти от други европейски страни. Реформите бяха поискани от британското правителство преди свикването на референдум за оставане в ЕС на Острова, който най-вероятно ще се проведе този юни. По-рано тази вечер председателят на Европейският съвет Доналд Туск и този на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представиха предложение за споразумение, което включва компромиси по ключовите теми. „Имаме сделка! Това е един достоен компромис, който се надявам да помогне да се Великобритания да остане в ЕС”, написа чешкият премиер Бохуслав Соботка, също в „Туитър”. Чехия и другите страни от Вишеградската четворка – Унгария, Полша и Словакия – бяха сред основните критици на британските предложения за реформи, най-вече заради точката с временното прекъсване на социалните плащания за мигранти. Това засяга много граждани на тези страни, както и българи, които работят във Великобритания. Консервативното правителство на Камерън се оплаква, че социалната система на страната е пред крах заради помощите и поиска временното им спиране. Евроскептиците във Великобритания обаче не бяха доволни от плана за реформи, разработен преди заседанието на Европейският съвет от председателя Доналд Туск и подкрепен от Камерън. Политици, включително от самата управляваща Консервативна партия, вероятно ще поведат кампания, която ще призове гражданите на Острова да гласуват за излизане от Европейският съюз.

АФП сравнява това, на което Камерън се надяваше в писмото си до председателят на Европейския съвет Доналд Туск от ноември, и това което успя да постигне чрез серия от компромиси, формулирани до някаква степен с двусмислен дипломатически език.

Имиграция

Какво искаше: Поставен под напрежение от обществото и собствената му Консервативна партия, Камерън искаше европейските имигранти във Великобритания да почакат 4 години преди да получават социални помощи за работещи и държавни жилища. Той също така искаше гастербайтерите да не получават детски надбавки, които да изпращат на семействата си в родните си страни.

Какво получи: Въпреки че източноевропейските страни бяха против това, Камерън осигури „аварийна спирачка” за седем години на някои от социалните придобивки за новопристигащи имигранти от ЕС. Също така, размера на детските надбавки ще бъде съобразен със стандарта в родната страна на работниците. Това важи за новопристигнали, но може да обхване всички мигранти след 2020 година.

Сувернитет

Какво искаше: Камерън имаше няколко искания, свързани със становището, че Брюксел има прекалено голяма власт над британските институции. Той искаше да излезе от „все по-близкия съюз”, едно от фундаменталните разбирания за Европейския проект, по „законов и необратим” начин. Великобритания поиска възможност за „червен картон”, който да представлява възможно вето на общи закони, гласувани в Брюксел, който да може да бъде показан от мнозинство от национални парламенти.

Какво получи: Камерън си осигури излизане от „все по-близкия съюз”. Общите договори ще бъдат промени, така че Великобритания да не е задължена на това. Той получи и „червеният картон”, макар че ще може да бъде показван от 55% от 28-те национални парламенти, което го прави трудно постижим практически.

Икономическа политика

Какво искаше: Камерън искаше ЕС да не може да използва статута на Великобритания на страна извън Еврозоната срещу самата нея. Тази тема е чувствителна, тъй като Ситито на Лондон е най-важният финансов център на континента. Камерън поиска закони, в които ЕС да признава, че има повече от една валута и страните извън еврозоната не бива да бъдат дискриминирани.

Какво получи: Камерън каза, че е постигнал защита на Ситито от дискриминацията на страните от еврозоната. Според премиера ЕС за пръв път е признал, че има повече от една валута. Тук обаче формулировките в споразумението са неясни, като в него се говори за „съвместното съществуване на различни перспективи”. Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер натвърди, че Великобритания няма да има право на вето по въпроси на еврозоната. „В текстът това е кристално ясно”, заяви Юнкер.

Конкурентоспособност

Какво искаше: Камерън заяви на Туск, че страната му иска премахване на ограниченията за бизнеса. Той също призова ЕС да продължи с мерките за свободно движение на капитал, стоки и услуги, с цел икономическо развитие.

Какво получи: Юнкер отдавна изтъква подобряването на конкурентоспособността като приоритет, така че тази сфера не беше толкова проблематична. ЕС се съгласи на „увеличаване на конкурентоспособността” с „конкретни стъпки”.

 

източник: АФП, БГНЕС, агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg