EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕРП и митове за техните инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕРП и митове за техните инвестиции

mail14:30 | 14.02.2011прегледи 889 коментарикоментари 0


Коментира Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР, в интервю за предаването на БНТ "Денят започва".

 

Водещ: ...какво мислите за това, че през последния месец се родиха толкова много граждански сдружения срещу безобразията на монополите – от електроразпределителните дружества, през ВиК до „Топлофикация”. Знак за какво е според вас това? Че и до мобилните оператори, които се приемат за монополи от тези граждански организации.
Ангел Семерджиев: Да. Аз мисля, че не защото т.нар. монополи, аз после ще обясня, че трябва да правим разлика, но т.нар. монополни дружества са започнали да правят повече безобразия и затова се появяват повече протести против тях. Мисля, че просто духовете в обществото наистина са настроени, самото гражданско общество се е настроило да си търси правата, и това е много добре, на ниво самите граждани, когато искат да си търсят правата. Разбира се, това не е достатъчно. Необходимо е и институциите да вършат своето. И аз мисля, че в това отношение и ДКЕВР, и другите регулатори достатъчно ясни сигнали показват за това, че се прави всичко възможно да се търси балансът между интересите на потребителите и т.нар. монополи. Особено важно е да се защитават интересите на битовите потребители, които са най-слабо защитени. Обикновено индустриалните потребители имат средства за защита чрез съда, те могат да наемат адвокати, това е златно правило в комуналните услуги. Докато битовите потребители са по-трудно защитими. Те се защитават обикновено чрез потребителските организации, отделно регулаторите имат съответни механизми да ги защитават. Така че това, че има толкова потребителски организации, е много добър знак, че хората наистина си търсят правата. Има надежда, че това може да бъде решено като проблем, да се установи някакво равновесие при правата.
Водещ:... всичко ли прави ДКЕВР, тежи ли на мястото си, защитава ли правата на потребителите?
Ангел Семерджиев: Аз не мога да кажа, че прави всичко възможно. Но през последната година се направиха доста нови неща. Искам да ви кажа, че вече ние например в ДКЕВР сме възприели една тактика като приоритет за потребителите и решенията се търсят в две основни направления. Първо, да имаме достатъчно ресурси, да решаваме по-бързо и по-всестранно самите жалби на потребителите. Вече всяка жалба на потребителите се разглежда от цялата комисия, правят се анализи. Имаме планове, това за съжаление изисква време, да направим регионални организации, тъй като все пак потребителите не са само в София. Да направим регионални офиси на ДКЕВР на първо време във Варна, Пловдив и Плевен, така че да могат и потребителите в тези градове и съседни на тях, да могат да имат директен контакт с нашите служители. Тъй като обикновено най-бързо се разрешават жалбите на потребители, които идват при нас и се обсъждат. Така се пести много време. Това е, което правим. Доста е по-различно от това, което е правено преди години.
Водещ: Вие наскоро казахте, че не сте за либерализация в скоро време на пазара на електричество в България, именно защото могат да бъдат правата на битовите потребители. Кажете, защо да има опасност, ако либерализираме пазара, за битовите потребители?
Ангел Семерджиев: Аз ще ви обясня какво имам предвид. Аз не съм против либерализацията, напротив. Има два вида монополи. Има монополи, които могат да бъдат избегнати, а други, които не могат да бъдат избегнати. Сега се връщам към началото на разговора, когато ви казах, че има разлика. Има т.нар. естествени монополи, които ще си останат монополи. И това са услугите свързани с мрежи - там, където има мрежови услуги, тъй като има само една мрежа. Така че ние вървим към запазване и силно регулиране на мрежовите услуги и освобождаване на пазара по отношение на снабдяването. В момента например електроразпределителните дружества имат монопол върху един доста широк кръг от потребители за доставка на електроенергия. Не само за мрежова услуга. Там определено трябва да се върви към намаляване на този кръг и трябва да се ограничат постепенно, като се запазят като защитени клиенти само битовите потребители и социалните заведения. Всички останали трябва наистина да се учат да са на пазара. Естествено, че и другите, и битовите потребители, могат да бъдат на пазара. Разбира се, много е трудно за един битов потребител да отдели време да си избира доставчика. И това е възможно, разбира се. Разликите са малко и практиката в други страни показва, че смяната на доставчика при битовите потребители обикновено се прави много по-рядко, отколкото при стопанските или индустриалните предприятия, които наистина активно могат да участват на пазара и търсят ниски цени на енергията, да си намалят цената на продукцията.
Водещ: Кажете сега за цената на тока. Обявихте, че от 1 юли ще има известно поскъпване заради калкулирането на цената на зелените източници, на зелената енерия. С колко обаче ще е това поскъпване?
Ангел Семерджиев: За крайната цена ми е много трудно да кажа на този етап, тъй като още не са дошли предложенията на дружествата и техните основания. Самият механизъм за ценообразуване на годишна база минава през предложения на самите фирми, които дават предложенията си на база на техните очаквания и изчисления. Това обаче, което задължително ще се отчете като фактор, който ще повишава крайните цени, е отчитането на необходимите сраства за преференциалната цена на възобновяемите, тъй като те се увеличават. Очевидно е, че ние трябва да изпълняваме нашите задължения по отношение на дела на възобновяемите източници. Там механизмът е те да се подпомагат и да се плаща преференциална цена. Ефектът от увеличението се очаква, на този етап аз нямам окончателни данни, но предварително някъде може би 1,5%, но окончателно ще знаем какъв е ефектът от въведените нови мощности за възобновяеми източници. Разбира се, могат да се отчитат и други фактори. Ние правим всичко възможно да намаляваме цените.
Водещ: Инфлацията също.
Ангел Семерджиев: Да, инфлацията няма как да не се отчита.
Водещ: Инвестициите, които са направили дружествата.
Ангел Семерджиев: По отношение на инвестициите има някои митове, които се разпространяват от дружествата.
Водещ: Кажете кои са най-любопитните митове.
Ангел Семерджиев: Аз мога да ги оборя с цифри. Това, че не им се дава възможност да инвестират, в никакъв случай не е така. Те могат да инвестират. Не винаги тези инвестиции, разбира се, могат веднага и пряко да се отразяват в цената. Те трябва да инвестират, тъй като ако не инвестират и не постигат качество, това ще намалява приходите им. Така че аз не бих ги посъветвал да забавят инвестициите, особено електроразпределителните дружества, където отчитаме качеството.
Водещ: Какви санкции им налагате за неизпълнение на инвестиционните програми? Ето сега разбирам, че единствено ЕVN е изпълнило в пълния си обем инвестиционната си програма за миналата година, ЧЕЗ имат малко неизпълнение, докато ЕОН изостават най-много с реализацията на инвестиционните си планове.
Ангел Семерджиев: Да. Инвестициите косвено се отразиха в качеството на всяко едно от тези дружества и ние коригираме необходимите приходи, които им утвърждаваме. Така че те получават по-малко приходи при по-ниско качество. Отделно липсата на инвестиции не води до понижаване на техническите и търговските загуби, които имат по мрежата, а всичко това е за сметка на тяхната печалба, тъй като ние имаме трайна и сигурна политика да намаляваме признатите в цената загуби, тъй като те се плащат от всички.
Водещ: Друго обаче, от тяхна гледна точка. Дружествата ви упрекват, че толерирате НЕК, защото и тя не изпълнява инвестиционната си програма.
Ангел Семерджиев: Да, многократно съм го чувал това. НЕК е малко по-особен случай, тъй като тя има лиценз за обществен доставчик и е собственик на мрежата „Високо напрежение”, има задължение да развива тази мрежа. Разбира се, там е имало един процес на забавяне на инвестициите в предишни години, което много трудно може да се оправи за една-две години. В последната година ние имахме много срещи, анализи, проверка на НЕК правихме по този въпрос. Очевидно мерките, които са предприети от НЕК, са да се подобрява състоянието на мрежата, тъй като видяхте лятото какво се случи по морето. Макар че вината не е само на Националната електрическа компания. Известна вина имат и ЕVN, които все пак бяха присъединили доста потребители, без да има акт 16, което също се отразява на потреблението и на капацитета на мрежата в определени точки. Взимат се мерки, това е процес. Така че трудно може да се каже, че се толерира която и да е от компаниите, защото нивото на разходите, признатите разходи за НЕК са същите, каквито в предишните години. Нищо повече не им е признато в цената. Цялата система до крайните цени е като свързана верига и всяко дружество може да счита, че е ощетено за сметка на другото. Те пък считаха, че предишните периоди са били ощетени.
Водещ: Тъй като ни остава само една минутка, да ви питаме приключихте ли проверките в „Топлофикация” София за това защо декемврийските сметки се оказаха по-високи от очакваното?
Ангел Семерджиев: В момента очакваме окончателната информация. Като това, което ни е възможно да проверим, е на ниво абонатни станции. Тоест дали дружеството не си е позволило по някакъв начин да наруши основните правила за отчитане по абонатните станции. На това ниво проверките ние можем да направим коректно и точно. За съжаление по-голяма част от проблемите са на етажната собственост и са свързани с топлинните счетоводители. Топлинните счетоводители на практика се избират от самите живущи и те правят разпределението на енергията на етажната собственост. Там трябва да се подобри работата, за да има по-малко недоволни клиенти. Аз напълно разбирам тези, които изпитват неудовлетворение от начина, по който са обслужвани, защото очевидно никой не им е обяснил защо точно такива сметки имат.
Водещ: Ще има ли такса водомери или не?
Ангел Семерджиев: Няма да има. Аз непрекъснато го обяснявам. Но това трябва да се обсъжда, защото там, където има, значи работи. Така че обсъждането по принцип не значи, че това ще бъде въведено.


 


Тагове: ЕРП, инвестиции
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg