EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Ердоган губи мнозинството + коментари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ердоган губи мнозинството + коментари

mail10:46 | 08.06.2015прегледи 2580 коментарикоментари 0


Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ печели парламентарните избори, но губи досегашното си мнозинство, предадоха агенциите.

ПСР печели 43.5 от гласовете, при 49,9% на предишните парламентарни избори. Следват я Народно-републиканската партия (НРП) и Партията на националистическото движение (ПНД). Четвърта е прокюрдската Демократична народна партия (ДНП), която прескача 10-процентния избирателен праг и влиза в парламента. За нея са гласували 10,8 на сто избирателите, предаде АФП.

Именно влизането на ДНП лишава ПСР от възможността да има абсолютно мнозинство от 330 депутати в 550-местния парламент и да сформира самостоятелно правителство – партията получава 254 депутати. ПСР и президентът Реджер Ердоган, който е основателят и емблемата на партията, разчитаха на абсолютното мнозинство, за да прокарат закони, чиято цел бе превръщането на Турция от парламентарна в президентска република.

С победата на ДНР кюрдското малцинство в Турция за пръв път ще бъде представено от политическа сила в парламента, отбелязва БГНЕС.

ПСР отново е първа политическа сила, но сериозно отслабена - за първи път от 13 години няма да може да състави самостоятелно правителство, отбелязва Le Monde. Резултатите по региони показват колко голямо е разочарованието, не само сред кюрдите в Източна и Югоизточна Турция, но в Мармара, по бреговете на Средиземно и Егейско море. Преди всичко оценката е за президента Ердоган, който вече се виждаше като суперпрезидент. Вкарвайки идеята си за „султанат” в центъра на изборите, той всъщност предизвика референдум за собствената си личност. Отговорът на електората е безапелационен. Ердоган очакваше 400 места в парламента, но не ги получи. Мечтаеше за промени в Конституцията, за да засили властта си, но няма да ги има. Не само проектът му за суперпрезиденство се провали, но и звездата му угасна, прогнозира Le Monde.

Коалиционните преговори ще доминират в Турция през следващите седмици, след като гласоподавателите порязаха плановете на президента Реджеп Тайип Ердоган да промени конституцията и да стегне хватката си около властта с въвеждането на президентска република, пише The Guardian.

На парламентарните избори в Турция управляващата ислямска консервативна Партия на справедливостта и развитието може и да спечели голяма част от вота на избирателите, но не е големият победител, пише германският вестник Die Frankfurter Rundschau. Наблюдатели определиха изборните резултати като истинска „победа за турската демокрация“, тъй като след 12 години управление на държавата партията на президента Реджеп Таип Ердоган не спечели мнозинство. Това означава, че надеждите на държавния глава на Турция за изменения, които ще му предоставят повече правомощия, ще бъдат попарени.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4073