EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП:Затвор за манипулиране на финансовите пазари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП:Затвор за манипулиране на финансовите пазари

mail17:15 | 12.02.2014прегледи 1197 коментарикоментари 0


Съдиите, които решат да наложат максималните за страните си наказания за сериозни финансови престъпления, като например манипулирането на лихвения процент ЛИБОР (LIBOR), би трябвало да предвидят най-малко четири години затвор за уличените. Това предвижда проект за закон, гласуван на първо четене от Европейския парламент, съобщи пресслужбата на институцията.
Правилата, които целят да възстановят доверието на финансовите пазари в Европейския съюз и да подобрят защитата на инвеститорите, трябва да бъдат официално одобрени от държавите от ЕС.
"Днешното гласуване е голяма стъпка напред, позволяваща на съдилища в ЕС да се борят с финансовите злоупотреби. Това е първият закон за въвеждане на строги общоевропейски наказания за злоупотреба с пазара, с минимална присъда от четири години за тежки престъпления, като търговия с вътрешна информация и манипулиране на пазара. Скандалът с ЛИБОР може да не е последният - твърдения за манипулиране се появяват и при пазарите на петрол, природен газ и чуждестранна валута", заяви докладчикът от парламентарната комисия по икономически и парични въпроси Арлен Маккарти (социалисти, Великобритания).
"Престъпниците, които забогатяха от манипулиране на пазарите и търговията с вътрешна информация, не трябва да се разминат само с административно наказание. Осигуряването на справедливост ще помогне за възстановяването на доверието на нашите граждани във финансовите пазари. Законодателството позволява на властите да преследват подобни престъпления по-ефективно", заяви докладчикът на парламентарната комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Емин Бозкурт (социалисти, Холандия).

Наказания

Новите правила определят по-строги наказания, включително и затвор, за сериозни пазарни злоупотреби, като например неправомерно разкриване на информация, търговия с вътрешна
информация или манипулиране на пазара, а също и подбудителство или съучастие в тях.
За да може тези санкции да се прилагат в целия ЕС, всички държави от Общността ще трябва да изискат от своите съдии да присъждат максимално наказание за нарушителите, не по-малко от
четири години затвор за най-тежките форми на злоупотреба с вътрешна информация или манипулиране на пазара и не по-малко от две години за неправомерно разкриване на информация.

Престъпления

Съгласно новите правила, определенията на престъпленията и наказанията, прилагани за тях, ще бъдат уеднаквени. Престъпленията, свързани с манипулирането на пазара, които се наказват със затвор за срок от четири години, ще включват сключване на дадена сделка или съставянето на поръчка, които дават неверни или подвеждащи сигнали за предлагането, търсенето или цената на един или повече финансови инструменти, или предоставяне на невярна или заблуждаваща информация за манипулиране на изчисляването на индекси, като например Лондонския вътрешнобанков лихвен процент (LIBOR) или Европейския вътрешнобанков лихвен процент (EURIBOR). Престъпления, свързани с вътрешна информация, които се наказват с четири години лишаване от свобода, включват случаите, в които вътрешната информация се използва с намерение за купуване или продаване на финансови инструменти, или за отменяне или изменение на направени вече поръчки. Държавите от ЕС ще могат да определят или да запазят  по-строги наказания в своето право за пазарна злоупотреба от гласуваните от ЕП.
Ако проектът бъде официално одобрен от Съвета на ЕС, държавите в Общността ще разполагат с 24 месеца, за да го приложат в своето законодателство.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg