EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП:Без месо и мляко от клонинги

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП:Без месо и мляко от клонинги

mail18:00 | 07.07.2010прегледи 1723 коментарикоментари 0


Европейският парламент поиска днес превантивно да бъде забранено пускането в продажба на месо и мляко от клонирани животни или от тяхно потомство, предаде АФП. Мнозинството евродепутати, които заседават в Страсбург, одобриха текст, с който искат от Европейската комисия да забрани продуктите от клонирани животни.
Проучванията в тази област са много ограничени и не позволяват да направим заключението, че тези хранителни продукти са безопасни, посочи румънската евродепутатка от групата на социалистите Дачиана Сарбу.
Държавите членки на ЕС са разединени по въпроса - 23 от 27-те  неотдавна се обявиха против клонирането, но останалите особено Великобритания и Испания одобряват бъдеща продажба на "клонирано” месо.
Всички биопродукти вече ще се обозначават с ново лого, известно като "Европейско листо".
Знакът ще бъде задължителен за биологичните хранителни продукти, произведени в държава-членка на Европейския съюз /ЕС/ и отговарящи на съответните стандарти. Заедно с логото на ЕС ще могат да се поставят и други частни, регионални или национални знаци. Не е задължително "Европейското листо" да се поставя на неопаковани и внесени от трети страни биопродукти, се посочва в съобщението.
Нови правила за етикетиране предвиждат освен логото, върху продуктите да бъдат посочени мястото на производство на съставките на продукта и кодовия номер на органа, отговарящ за контрола.    
Производителите ще имат двегодишен преходен период, през който да се съобразят с новите правила за етикетиране.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048