EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕП удължи безмитния достъп на Украйна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП удължи безмитния достъп на Украйна

mail15:30 | 28.10.2014прегледи 891 коментарикоментари 0


Европейският парламент подкрепи удължаването на безмитния достъп за украинските стоки до европейския пазар, съобщи пресслужбата на ЕП. Евродепутатите гласуваха с 497 гласа "за", 78 "против" и 56 "въздържал се" първоначалното предложение на ЕК и така удължиха мярката, без да я отменят. "При така създалата се ситуация удължаването на действието на автономните търговски мерки за Украйна доказва, че ЕС може да действа бързо и решително. Това е доказателство и за нашата политическа воля и морална отговорност", заяви докладчикът Габриелиус Ландсбергис (ЕНП, Литва). Той добави, че това ще даде на украинския бизнес възможност да се подготви за влизането в сила на споразумението за асоцииране с ЕС в началото на 2016 година.

История

Едностранната търговска мярка беше въведена за пръв път през април тази година, за да осигури незабавно облекчение за украинската икономика, след като Русия постави ограничения върху достъпа до пазара си вследствие на политическите събития в Украйна от пролетта. Първоначално мерките трябваше да бъдат за период от шест месеца и след това да бъдат заменени от взаимно отваряне на пазарите в съответствие със споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, което беше подписано от ЕП и украинския парламент през септември. Въпреки това на 12 септември, след преговори с Украйна и с Русия, ЕС се съгласи да забави отварянето на свободна търговска зона между Общността и Украйна до 31 декември 2015 година.

Съдържание и актуално въздействие на мярката

Едностранните търговски преференции премахват 94,7 на сто от митата на ЕС, които се начисляват върху вноса на промишлените стоки от Украйна. Те отменят също 80 на сто от митата върху вноса на земеделска продукция. Европейският съюз запазва ограниченията върху безмитния внос на зърнени култури, свинско, телешко и пилешко месо, както и преработени храни, за да не бъдат засегнати интересите на европейските производители. Украйна е задължена да се съобрази с европейските здравни стандарти, да зачита човешките права, основните свободи и върховенството на закона. Според статистическа информация, предоставена от Украйна, износът на страната към ЕС за първата половина на 2014 г. се е повишил с 25 на сто (587 млн. долара), което компенсира блокирания износ на стоки към Русия (-24,5 на сто).
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101