EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП твърдо зад "Дунавската стратегия"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП твърдо зад "Дунавската стратегия"

mail16:10 | 17.02.2011прегледи 1128 коментарикоментари 0


Евродепутатите са на мнение, че "Стратегията на ЕС за Дунавския регион" е уникален шанс за засилване на международното сътрудничество и за подпомагане на устойчивото икономическо и културно развитие в Централна и Източна Европа. В съвместна резолюция, одобрена днес, се призовава за конкретни срокове и стъпки в изпълнението на стратегията, които да бъдат одобрени от държавите членки през юни, съобщи за БТА пресцентърът на европарламента.
При дебат с еврокомисаря за регионалната политика Йоханес Хан на 14 февруари депутатите приветстваха стратегията и плана за действие за региона на река Дунав, представени от Европейската комисия през декември 2010 година, съобщи за БТА пресцентърът на европарламента.
Тяхната цел е да се подобри мобилността, енергийната сигурност, опазването на околната среда, социалното и икономическото развитие, културния обмен, сигурността и гражданската защита в Дунавския регион. Парламентът призовава унгарското председателство и Съвета "да одобрят стратегията на Европейския съвет през юни и да започнат изпълнението й в най-скоро време".

Стимул за териториалното единство

Свързването на 14 държави членки на ЕС и съседните страни посредством макроикономически подход ще създаде нова териториална динамика в региона, смятат депутатите. Според тях стратегията на ЕС за региона на река Дунав трябва да доведе до по-добро сътрудничество и синхронизация на проекти, субсидирани от ЕС в съседни региони, многостранно сътрудничество и по-добри стратегически инвестиции. Освен това, стратегията "може да даде значителен принос в преодоляването на различията от миналото в Европа и по този начин да подпомогне визията за интеграцията в ЕС", гласи текстът на резолюцията. "Това е отлична възможност за целия ЕС да засили политическото и икономическото сътрудничество с Балканите", се посочва в документа цитиран от пресцентъра на европарламента.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039