EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕП спря ново поскъпване на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП спря ново поскъпване на тока

mail14:01 | 16.04.2013прегледи 1265 коментарикоментари 0


В драматичен вот в Страсбург преди малко /б.р. 14.00 българско време, вторник/ ЕП отхвърли законодателна промяна, която би довела доо ново поскъпване на тока, както и на редица стоки и услуги, съобщи прес офисът на евродепутата Ивайло Калфин.
Европейският парламент бламира с 343 гласа намерението на Европейската комисия да оттегли квоти от пазара и да ги да ги отложи към 2020 г., за да повиши цените на въглеродните емисии и така да върне привлекателността на инвестициите в нисковъглеродни производства. В критичен вот спирането на предложението беше отхвърлено с 343 на 300 гласа.
Цените на квотите се сринаха заради намаляването на промишленото производство в ЕС в резултат на продължаващата икономическа криза. От 30 евро на тон през 2008 г. цените на квотите паднаха до 2,8 евро и цялата система на търговия с СО2 емисии е под въпрос. През 2011 г. 955 млн. квоти в ЕС се оказаха излишни.
За да ограничи щетите и да стимулира инвестициите в зелена енергия, Европейската комисия поиска от Европейския парламент да задържи част от планираните квоти, за да вдигне цените им.
"Подобно действие би имало за резултат повишаването на цените на електричеството в България, което за мен е неприемливо и аз не мога да го подкрепя", заяви Ивайло Калфин.
Повишаването на себестойността на енергията ще е най-чувствителна при ТЕЦ и енергоемки производства каквито има в стъкларството, производството на цимент и на хартия. Това ще се прехвърли върху потребителите, които ще трябва да плащат още по-високи цени, опасява се евродепутатът.
Калфин коментира като недообмислена позицията, заета от българското правителство по време на преговорите по законодателното предложение. Страната ни е съгласна да подкрепи разсрочването на търговете, стига то да е еднократно.
Според Калфин обаче, ако се създаде прецедент, пазарът на търговия с въглеродни емисии ще стане непредвидим, ще се загуби доверието на участниците и в последна сметка няма да се стигне до търсения ефект.

В писмо до българските евродепутати, разпратено преди гласуването, Калфин изложи проблема и ги призовава да не подкрепят искането на Европейската комисия.
Анализът на въглеродния пазар в ЕС, направен от Европейската комисия показва, че тенденцията за намаляване на цените на квотите ще продължи и ако не се предприемат мерки за ограничаване на количеството им на пазара, излишъкът ще достигне 2 милиарда, което още повече ще намали цените и ще обезсмисли съществуването на системата за търговия с квоти. Системата беше замислена като пазарен механизъм, насърчаващ намаляването на емисиите от производствените сектори и стимулиращ инвестициите в нисковъглеродни технологии.

 


Тагове: ток, цена
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg