EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП спря "лепило за месо" в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП спря "лепило за месо" в ЕС

mail23:11 | 19.05.2010прегледи 1966 коментарикоментари 0


Европейският парламент блокира разрешаването на използването на "лепилото за месо" тромбин като добавка в хранителните продукти, съобщи българската пресслужба на ЕП.
Ензимът, който се извлича от свински или говежди животински части, може да бъде използван за съединяване на отделни части месо за получаване на единен продукт. Депутатите от ЕП са на мнение, че получените по този начин продукти носят неприемливо висок риск за заблуда на потребителите.
Европейската комисия предложи свинският/говежди тромбин да бъде добавен към списъка с одобрени добавки за хранителни продукти. Въпреки това, депутатите решиха при крайно оспорвано гласуване с 370 гласа "за", 262 "против" и 32 "въздържали се", да отхвърлят това предложение. Необходимото мнозинство за упражняване на правото на вето на ЕП е от 369 депутати.
В момента държавите членки имат правото да решават на национално ниво дали да разрешат употребата на тромбин в процеса на производство на хранителни продукти. Предложението на комисията имаше за цел да уточни дали тромбинът е добавка в храните, която трябва да бъде регулирана на европейско ниво.
Съгласно законодателството на ЕС, дадена добавка към храните може да бъде разрешена в Европейския съюз, ако носи ползи за потребителите и не ги подвежда.
Съгласно предложението на комисията, месните продукти, получени чрез употребата на тромбин, трябва да имат специално обозначение на етикета и да не бъдат използвани в ресторантите. Въпреки това депутатите смятат, че подобни мерки няма да гарантират адекватно ниво на защита за европейските потребители.
Членовете на ЕП отбелязват също така, че "рискът от заразяване с патогенни бактерии е особено сериозен" при продуктите с тромбин, тъй като при тази технология се увеличава повърхността, която може да бъде заразена (с бактерии като clostridium и salmonella), а процесът на свързване може да се осъществи посредством студено свързване, без добавяне на сол и без последователен термичен процес.


Тагове: лепило, ЕС, забрана
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163