EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП реши за бюджет за финансовата 2009 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП реши за бюджет за финансовата 2009 година

mail15:40 | 10.05.2011прегледи 559 коментарикоментари 0


Парламентът одобри начина за изразходване на основния дял от бюджета на ЕС за финансовата 2009 година при процедурата по освобождаване от отговорност за изпълнението на бюджета на ЕС. Депутатите обаче отложиха вземането на решение за бюджетите на Съвета, Европейската агенция по лекарствата и Европейския полицейски колеж, съобщи за БТА пресцентърът на Европарламента.
ЕП се съобрази с препоръките на бюджетната комисия и гласува освобождаването от отговорност на останалите институции и агенции на ЕС. Общо бяха гласувани 39 доклада. Европейският парламент е институцията, която отговаря за освобождаването от отговорност за изпълнението на бюджета на ЕС. В момента, в който всички годишни финансови отчети и одити са приключени, той решава по препоръка на Съвета дали да освободи от отговорност Комисията и другите институции и агенции на ЕС за разходите им за 2009 година. С това решение Парламентът "освобождава" Комисията от отговорността да управлява дадения бюджет, като така слага край на бюджетната процедура за въпросната финансова година.

Европейска комисия
Парламентът одобри освобождаването от отговорност на Комисията, като депутатите подчертаха, че искат да видят по-добро управление и контрол по отношение на средствата, изразходвани от националните власти в държавите членки в рамките на т. нар. споделена отговорност (чрез който механизъм се изразходва над 80 на сто от бюджета на ЕС). Те подчертаха също така необходимостта националните политици да поемат политическа отговорност за начина, по който се изразходват парите на ЕС в техните страни, чрез подписването на "национални декларации за отговорност". Комисарят Алгирдас Шемета, който отговаря за данъчно облагане, митнически съюз, одит и борба с измамите, се съгласи с исканията на Парламента и добави, че той също ще търси политическа подкрепа от страна на държавите членки за тези предложения. Той отговори положително и на другите искания на депутатите, включително за систематичното спиране на плащанията при случаите, в които има пропуски в системите за контрол и управление на държавите членки, подобрено събиране на неправилно изразходваните фондове и опростяване на правилата за изразходване на средствата от ЕС. Докладът за Комисията беше приет с 570 гласа "за", 75 "против" и 13 "въздържали се".

Съвет на министрите
Европейският парламент отложи освобождаването от отговорност за управлението на бюджета на Съвета на министрите за есента, тъй като според депутатите Съветът не е осигурил необходимото съдействие при предоставянето на информация на ЕП. Резултатът от гласуването беше 637 гласа "за", 4 "против" и 13 "въздържали се".

Европейски полицейски колеж
Парламентът отложи освобождаването от отговорност за изпълнението на бюджета на Европейския полицейски колеж (ЕПК), в Брамшил, Великобритания, поради "продължаващата липса на съответствие с финансовия регламент". ЕПК е единствената европейска агенция, на която беше отказано освобождаване от отговорност за управлението на бюджета за 2008 година.

Европейска агенция по лекарствата
ЕП отложи решението си за освобождаването от отговорност и на базираната в Лондон Европейска агенция по лекарствата. Европейските депутати смятат, че липсват необходимите гаранции за независимостта на експертите, осъществяващи научните оценки на лекарствата в хуманната медицина, както и че при някои от експертите е налице конфликт на интереси при лекарството Benfluorex. Докладът критикува и управлението на обществените поръчки от страна на Агенцията, както и липсата на ясни критерии за наемането на персонал.

Бюджет на ЕП
По бюджета на Парламента депутатите смятат, че ЕП трябва да даде пример за съкращения на разходите. Сред мерките за икономии, приети от членовете на ЕП, е предложението да се осигурява автоматично превод само на шест езика за срещите на работните групи (френски, немски, английски, полски, испански и италиански). Превод на други езици ще се предоставя само при изрична молба от европейските депутати. Другите предложения предвиждат нови правила за пътуванията на дълги разстояния с официалните автомобили на Парламента, както и специални мерки, които да не допускат европейските депутати да наемат роднини за свои асистенти. Докладът за ЕП беше приет с 534 гласа "за", 91 "против" и 25 "въздържали се".

 


Тагове: ЕП, ЕС, бюджет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165