EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП приключи работата си, 6-9 юни избори

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП приключи работата си, 6-9 юни избори

mail18:20 | 26.04.2024прегледи 815 коментарикоментари 0


След пленарната сесия, от 26 април, Европейският парламент излиза в предизборна кампания за европейските избори на 6-9 юни и няма да се провеждат заседания на парламентарните комисии.

Първата учредителна пленарна сесия след европейските избори ще се проведе на 16-19 юли, като на нея ще бъде конституиран новият Парламент, ще бъдат учредени парламентарните комисии и ще бъде избран новият председател на ЕП.

От септември нататък ще бъде избран новият председател на Европейската комисия и ще се проведат изслушванията на кандидатите за еврокомисари. Окончателното решение за точния график ще бъде взето от Съвета на председателите на политическите групи след конституирането на Парламента.

Какво се случва с „недовършените дела“ - „недовършените дела“ обхващат всички законодателни предложения, при които съзаконодателите на ЕС (Парламентът и Съветът) са започнали законодателна процедура, но не са я приключили до края на законодателния мандат.

Това може да се случи по различни причини – например когато не е постигнато споразумение в рамките на междуинституционални преговори или когато националните правителства не са в състояние да постигнат съгласие за обща позиция.

Общото правило е в края на последната месечна сесия преди изборите всички недовършени парламентарни дела да се смятат за прекратени при условията на (член 240 от Правилника за дейността на Европейския парламент).

По-конкретно законодателните досиета, които са приети от Парламента на пленарно заседание преди изборите, независимо дали на първо четене, на второ четене или в рамките на процедурата на консултация, остават правно валидни за следващия Парламент, а тези, които не са стигнали до пленарно заседание преди изборите, се прекратяват (в комисия, в триалог, ако все още няма споразумение).

Новият Парламент обаче може да реши да продължи работата по тях. В началото на новия парламентарен мандат Председателският съвет на Парламента (председател на ЕП и ръководители на политически групи) ще вземе решение въз основа на становищата на парламентарните комисии дали да продължи работата по „недовършените дела“ (член 240 от Правилника за дейността на ЕП) – очаква се това да се случи през октомври 2024 г.

Ако Председателският съвет и пленарното заседание решат да продължат делата, новоизбраният Парламент ще пристъпи към следващия етап от съответната процедура за вземане на решения. Ако е необходимо, ще бъде назначен нов докладчик.

Статистически данни относно приетото законодателство по време на 9-тия мандат на Европейския парламент:

•         От юли 2019 г. до 25 април 2024 г. (9-ти парламентарен мандат) Европейският парламент е приключил (приел и подписал) 370 законодателни досиета (обикновена законодателна процедура) (за сравнение през 8-ия мандат са били приети 401 законодателни досиета)

•         На 25 април 2024 г. има 216 текущи законодателни досиета – т.нар. "недовършени дела":

o    за 97 от тях е постигнато предварително споразумение между Парламента и Съвета на ЕС, като те ще бъдат разгледани и гласувани окончателно през следващия законодателен мандат

o   за останалите 119 законодателни досиета се очакват следните резултати:

§  48 законодателни досиета остават в подготвителна фаза;

§  4 законодателни досиета – има гласуван доклад на парламентарната комисията, но без мандат за гласуване на първо четене;

§  11 законодателни досиета – има мандат само за съответната парламентарна комисия;

§  4 законодателни досиета – парламентарната комисия е гласувала мандат да се гласува в пленарна зала на първо четене;

§  52 законодателни досиета, приети като позиция на ЕП на първо четене, но не са започнали междуинституционални преговори между ЕП и Съвета на ЕС;

·       Все още се очакват до 12 нови законодателни предложения от Европейската комисия до края на годината от предварително договорената програма за 2023-2024 г. – т.нар. Съвместна декларация за 2023-2024 г.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg