EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП прие проекторегламент за автомобилните гуми в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП прие проекторегламент за автомобилните гуми в ЕС

mail17:19 | 25.11.2009прегледи 1247 коментарикоментари 0


От ноември 2012 година всички нови автомобилни гуми в Европа ще бъдат класифицирани и етикетирани със стандартизирана информация за горивната ефективност, сцеплението с влажен път и произвеждания шум. Етикетирането ще бъде сходно с това за домакинските уреди, като по този начин потенциалните купувачи ще могат да сравняват по-лесно типовите характеристики на гумите преди да извършат покупка.
Европейският парламент (ЕП) прие днес проекторегламента без гласуване, съобщи за БТА пресцентърът на Европарламента. Депутатите и шведското председателство постигнаха споразумение по въпроса в началото на октомври, като според докладчика на ЕП Иво Беле (Европейска народна партия, Белгия) "новата система за етикетиране е проста мярка с голяма полза за околната среда и потребителите", като в същото време разходите на производителите ще са минимални.

 Горивна ефективност, сцепление с влажен път и шум

По подобие на европейската енергийна марка, етикетите на автомобилните гуми ще използват разделение по класове, вариращи от продукт с най-добри показатели (зелен клас "А") до такъв с най-лоши показатели (червен клас "G"). Освен че ще съдържат
информация относно отражението на гумите върху разхода на гориво на колите, етикетите ще дават и информация за нейните показатели при влажен път и за произвеждания шум при движение (в децибели).
От 1-ви ноември 2012 година доставчиците на гуми за пътнически коли, както и за леки и тежкотоварни автомобили (гуми тип C1, C2 и C3) ще трябва да информират потребителите за класа на горивна ефективност, сцеплението с влажен път и
произвеждания шум. Тази информация трябва да присъства на всички рекламни материали с технически характер, включително и на уебсайтовете. Настоящият регламент няма да се прилага за регенерирани гуми, професионални гуми за автомобили с висока проходимост, както и за състезателни гуми.
Всички гуми тип C1 и C2, произведени след 1 юли 2012 година, трябва да имат стикер или да бъдат придружени от етикет, когато се доставят от фабриката на магазин или гараж.
За разлика от домакинските уреди, гумите не винаги са изложени в магазините, затова депутатите настояваха дистрибуторите да бъдат задължени да показват етикета на купувача преди извършване на покупката, както и да го прилагат със или върху фактурата.

 Безшумни гуми

За да се насърчи търсенето на гуми, които произвеждат малко шум, Европарламентът успя да предоговори нов дизайн на пиктограмата за шум. Нивото на произвеждания външен шум при движение ще бъде посочен чрез намаляващи числа (шумът в
децибели), отпечатани до черни вълни, излъчвани от високоговорител. Автомобилните гуми, произвеждащи малко шум (под 68 децибела), например, ще бъдат етикетирани с една черна и две бели вълни до стойностите в децибели.

 Стимули за горивоспестяващи и безопасни гуми

Държавите членки могат да решат да предоставят стимули на потребителите за насърчаване на търсенето на гуми с по-добри характеристики. Тези стимули ще могат да се дават за гуми, които са поне клас "C" на горивната ефективност и сцеплението с влажна пътна настилка.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg