EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП препоръча спиране на еврофондовете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП препоръча спиране на еврофондовете

mail07:30 | 04.04.2014прегледи 1732 коментарикоментари 0


Европейският парламент прие днес препоръка, в която призовава Европейската комисия "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали (.. .) изобщо е възможно използването на средства на Общността съгласно правилата", съобщи кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Препоръката няма законодателна стойност, уточни преди дни председателят на ЕП Мартин Шулц. В доклада за освобождаването от отговорност по изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 година докладчикът Маркус Пипер (ЕНП, Германия) предложи въпросния текст, който бе утвърден днес след предварителното одобрение на парламентарната комисия по бюджетен контрол. В т. 296 от доклада под заглавието "Липса на напредък в България" пише, че в последния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка комисията отчита "липсата на напредък (. . . ), продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и поправяне на грешки" в България. С днешната резолюция евродепутатите изразяват дълбока загриженост от оценките на ЕК за нашата страна.
Текстът беше внесен от германски евродепутат от ЕНП и подкрепен от мнозинството в пленарната зала. Предложението на българския евродепутат Ивайло Калфин за отпадането на въпросния параграф не беше прието. Сходна препоръка беше одобрена и за Румъния, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

Ако няма реформи и няма напредък, е възможно да се стигне до спиране на европейските фондове. Това каза на пресконференция Ингеборг Гресле, координатор на Групата на ЕНП в Комисията по бюджетен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Проблемът е, че в България има липса на политическа култура, което е пряко следствие на 50 години комунизъм. Трябва да построим политическа система”, заяви Гресле.
„Има много възможности и потенциал, стремеж към по-добър живот на хората. Явно политическата ситуация е в тежест и съм учудена от това как дори нови лица в политиката изключително бързо губят доверие. Не се съгласявам с това, което каза Мартин Шулц – че гласът на Европейския парламент няма значение. Скандално е президент на ЕП да каже това на българската общественост”, посочи тя.
„Българите имат много надежда и вяра в ЕС. Нямате прогрес, имате регрес – нещата стават по-зле, отколкото отпреди. ЕС има много финансови проблеми и съществува дебат по какъв начин да се разпределят средствата. България рискува да изгуби пари, защото други ще ги вземат”, добави Ингеборг Гресле.
„Призовавам българските граждани да гласуват. Изключително важно е да сме подкрепени от гражданите, да имаме силен мандат, да работим заедно с ЕК и със Съвета. Единствено евродепутатите носят отговорност пред своите избиратели. Призовавам българите да гласуват за демократични партии. Много е трудно малките партии да постигнат мнозинство. Ако има 300 малки партии, представени в парламента, това би го отслабило, защото няма да се постигне необходимото мнозинство. Един силен Европейски парламент може да помогне на България. Не се отказвайте”, призова евродепутатът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150