EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП подкрепи схеми за младежка заетост

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП подкрепи схеми за младежка заетост

mail11:15 | 18.01.2013прегледи 563 коментарикоментари 0


Схемите „Гаранция за младежта“, които трябва да гарантират, че никой млад човек в ЕС няма да остане без работа, образование или обучение за повече от четири месеца, получиха силна подкрепа от Парламента на 16 януари. Евродепутатите гласуваха резолюция, призоваваща министрите по заетостта в ЕС на срещата си през февруари да одобрят препоръка за въвеждането на схемите във всички страни членки.
„Ние не целим да наложим създаването на работни места, а да приложим инструмент, с който да дадем шанс на младите хора, за да избегнем едно „изгубено поколение“, заяви ръководителят на комисията по заетостта Pervenche Berès (С&Д, Франция) в дебат в понеделник вечер. Схемите целят да гарантират, че всички млади европейски граждани, легално пребиваващи в ЕС, на възраст до 25 години, както и наскоро завършилите хора на възраст под 30 години ще получат качествено предложение за работа, продължаване на обучението или стаж след четири месеца без работа, подчертава резолюцията. Тя бе одобрена с 546 гласа „за“, 96 „против“ и 28 „въздържал се“.
Въвеждането на „гаранция за младежта“ във всички страни членки
Парламентът призова вече два пъти за създаването на такива схеми и подкрепи силно предложението на Европейската комисия за препоръка от Съвета за въвеждането на тези схеми във всички страни членки.
Европейско финансиране
Схемите „Гаранция за младежта“ трябва да могат да получават европейско финансиране, в частност от Европейския социален фонд, който трябва да получи поне 25 процента от структурните фондове, заявиха депутатите. Парламентът призовава още Комисията да помогне с въвеждането на схемите в страните членки, които се намират в трудно финансово положение.
Младежката безработица
През ноември 2012 г. младежката безработица в България бе 27,4 процента, отбелязвайки годишно нарастване с 0,7 на сто. Младежката безработица в ЕС се равняваше на 23,7 процента през ноември 2012 година. Тя е над 15 на сто във всички страни, с изключение на Германия, Австрия, Холандия и Дания, над 30 процента в Португалия, Италия, Словакия и Латвия и над 50 процента в Гърция и Испания./ЕП

 


Тагове: ЕП, младежи, работа
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162