EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП одобри новата ОСП на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП одобри новата ОСП на ЕС

mail08:02 | 26.11.2021прегледи 1327 коментарикоментари 0


Европейският парламент (ЕП) даде "зелена светлина" на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС. В актуализирания си вариант
тя е по-екологосъобразна, по-справедлива, по-гъвкава и по-прозрачна, съобщиЕП.

В преговорите по пакета за законодателни реформи членовете на ЕП са настояли, че укрепването на биологичното разнообразие и спазването на законите и ангажиментите на ЕС в областта на околната среда и климата ще бъдат от ключово значение за прилагането на реформираната ОСП, която ще влезе в сила през 2023 г. Комисията ще преценява дали националните стратегически планове по ОСП са в съответствие с тези ангажименти.

Земеделските стопани обаче са тези, които трябва да прилагат практиките, щадящи климата и околната среда. Държавите членки ще бъдат задължени да гарантират, че най-малко 35 процента от бюджета за развитие на селските райони и най-малко 25 процента от преките плащания са насочени към мерки в областта на околната среда и климата.

По-голяма подкрепа за малките стопанства и младите земеделски стопани

Членовете на ЕП са подсигурили, че:

най-малко 10 процента от преките плащания ще се използват за подпомагане на малките и средните земеделски стопанства и че

най-малко 3 процента от бюджета на ОСП ще бъдат предоставяни на млади земеделски стопани.

Те освен това са настояли кризисен резерв с годишен бюджет от 450 милиона евро (по текущи цени) да бъде постоянно на разположение на земеделските стопани и да ги подпомага при нестабилност на цените или на пазара.

По-голяма прозрачност и по-добро спазване на трудовото законодателство

По настояване на Европарламента трудовите правила в европейското селско стопанство ще бъдат по-добре наблюдавани, а нарушенията ще бъдат санкционирани благодарение на сътрудничеството между националните инспектори по труда и разплащателните агенции по ОСП.
Информацията за крайните бенефициери на подкрепата от ЕС ще бъде по-прозрачна благодарение на инструмента на ЕС за извличане на данни, до който държавите членки ще получат достъп. Този инструмент ще спомогне за установяване на риска от измами чрез съпоставяне с информацията в публичните бази данни.

Регламентът за стратегическите планове е бил приет с 452 гласа "за", 178 гласа "против" и 57 гласа "въздържал се"; "Хоризонталният регламент" - с 485 гласа "за", 142 гласа "против" и 61 гласа "въздържал се", а Регламентът за общата организация на пазара - с 487 гласа "за", 130 "против" и 71 "въздържал се".

Докладчикът за стратегически планове Петер Яр (EНП, Германия), цитиран в съобщението, е заявил: "Като одобряваме реформата на ОСП, ние гарантираме сигурност при планирането не само за държавите членки, но най-вече за нашите европейски земеделски стопани.„Гарантирахме, че тази ОСП е по-устойчива, по-прозрачна и по-предвидима. Новият модел на изпълнение ще намали бюрократичната тежест на селскостопанската политика върху земеделските стопани. Днешното ни гласуване показа, че искаме да защитим и насърчим семейните стопанства, хората, които поддържат и съхраняват културния ни пейзаж".

Докладчикът "Хоризонтален регламент" Улрике Мюлер (Renew, Германия) е коментирал: "Днес е исторически ден за новата ОСП - ден, в който напредваме към една по-амбициозна от екологична гледна точка, социално осъзната и ориентирана към резултатите селскостопанска политика. Новият модел на изпълнение ще гарантира, че ОСП ще се фокусира повече върху постигането на целите си и по-малко върху простото спазване на правилата.

Също така се погрижихме плащанията по ОСП да са по-прозрачни и финансовите интереси на ЕС да са по-добре защитени. Тази ОСП наистина ще бъде успешна".

Докладчикът за обща организация на пазара Ерик Андрийо (С&Д, Франция) е заявил: "За първи път от над 30 години, благодарение на общата организация на пазара, която е част от реформата на ОСП, одобрените днес реформи ще означават повече регулиране на пазара, отколкото дерегулиране. Можем да се гордеем с извървения път, защото постигнатият напредък е важен за земеделските стопани, за сектора и за потребителите. Общата организация на пазара със сигурност е първата стъпка в правилната посока".

Следващи стъпки

Настоящите правила за ОСП бяха удължени след 31 декември 2020 г. и заменени с преходни правила до края на 2022 г. След като бъдат одобрени от Съвета на ЕС, новите правила ще се прилагат от 1 януари 2023 година, се припомня в прессъобщението.

Бюджет

Бюджетът за ОСП е 387 милиарда евро до 2027 година, което е близо една трета от многогодишната финансова рамка на ЕС (2021-2027), съобщиха Ройтерс и АФП. Сумата включва 270 милиарда евро пряка помощ за земеделските производители, както и перо за развитие на селските райони.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1035