EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП одобри драконовски ограничения върху бонуси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП одобри драконовски ограничения върху бонуси

mail16:00 | 07.07.2010прегледи 779 коментарикоментари 0


Европейският парламент (ЕП) днес одобри най-строгите в света ограничителни мерки върху банковите бонуси като част от по-широки усилия за ограничаване на риска в един сектор, които се поддържа от данъкоплатците, предаде Reuters. Целта е да бъде сложен край на прекалено високите бонуси, чрез които банките насърчават служителите си да поемат твърде големи краткосрочни рискове.
Сега се очаква и финансовите министрите на страните от ЕС да подкрепят новия закон идния вторник, като се предвижда ограниченията да влязат в сила на 1 януари 2011 година. След тази дата банкерите в Европа ще могат да получават в брой само
до една трета от бонусите си, а останалата част ще може да бъде отсрочвана до пет години.
ЕП прие закона с 625 гласа "за", 28 "против" и 37 "въздържали се", посочва Reuters.
Следват основните елементи от новите правила, които внасят изменения в сегашната директива за капиталовите изискания:
  - За първи път възнагражденията на банкерите ще влязат в обхвата на правилата в ЕС за банковия капитал.
  - Ограниченията са по-конкретни и строги от препоръките за ограничаване на банковите възнаграждения, съгласувани миналата година от Г-20 и вече прилагани в ЕС.
  - Законът предоставя на националните регулатори в 27-те страни членки на ЕС обвързващи правомощия да предприемат действия срещу банките, които не спазват новите правила, изисквайки например осигуряването на допълнителен капитал.
    - Само 30 процента от общия размер на бонуса може да се изплаща в брой, като този дял е една пета при големите бонуси, определяни като такива колективно от националните банкови регулатори в ЕС.
    - Най-малко половината от бонусите трябва бъдат изплащани под формата на условен капитал - средства, които могат да се използват, когато банката изпитва затруднения - и акции, които трябва  да бъдат задържани за подходящ период.
    - Поне 40 процента от бонуса трябва да бъдат отсрочени за 3-5 години, като при големите бонуси този дял може да достигне 60 на сто.
    - Трябва да има механизъм за възстановяване на суми, ако бонусът е бил изплатени за постижения, оказали се по-слаби от очакваното.
    - Ограниченията ще се прилагат при старшите мениджъри, кадрите, поемащи рискове, контрольорите и служителите, чието възнаграждение ги приравнява със старшите мениджъри. Няма да важат за длъжностите по продажба на банковите продукти.
    - Ограниченията на бонусите в банките, спасени от държавата, ще бъдат по-строги.
    - Правилата ще важат и за чуждестранните банки, развиващи дейност в ЕС, както и за подразделенията на банки от ЕС в страните, които не са членки на ЕС.
    - Всяка банка трябва да определи минимален таван на размера на бонусите, който да бъде пропорционален на заплатите. Регулаторните органи ще проверяват дали оценката е адекватна.
    - Новият закон също така изисква от банките да държат повече капитал срещу ценни книжа, които гарантират други ценни книжа - операция, известна като ресекюритизация.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg