EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП обсъжда АЕЦ „Козлодуй” и САПАРД

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП обсъжда АЕЦ „Козлодуй” и САПАРД

mail12:30 | 01.04.2011прегледи 1322 коментарикоментари 0


Темата за затворените реактори в АЕЦ „Козлодуй”, както и за съмненията за измами със средства по програма САПАРД в България, са част от дневния ред на Европейския парламент, който ще заседава в Страсбург следващата седмица. Това се посочва в програмата за сесията, публикувана от пресслужбата на ЕП. На 5 април ЕП ще гласува доклад, който критикува някои части от програмите за затваряне на ядрени реактори в България, Литва и Словакия, като критиките са основно за разходите, закъсненията и евентуалното финансиране на други енергийни проекти извън самото извеждане от експлоатация. Проекторезолюцията разглежда ефикасността и ефективността на европейското финансиране на програмите за извеждане от експлоатация на съоръжения в атомните електроцентрали "Игналина" в Литва, "Козлодуй" в България и "Бохунице" в Словакия. В проекта на решението депутатите приветстват постигнатия напредък, но предлагат Европейската комисия да усили надзора и координацията по отношение на трите програми. Европейската сметна палата ще изготви доклад по трите програми, който ще бъде публикуван през есента. В проекторешението се отбелязва, че има значителни различия по отношение на разпределените суми между трите държави. За АЕЦ "Игналина", където са спрени два реактора, са предвидени 1,367 млрд. евро, за АЕЦ "Бохунице", където също затварят два блока, сумата е 613 млн. евро, а за "Козлодуй", където бяха спрени четири реактора, са предвидени 867,78 млн евро. До
момента за АЕЦ "Козлодуй" от цялата сума са поети задължения за 567,78 млн. евро (65,42%) и са отпуснати 363,149 млн. евро (41,84%), най-вече поради различните срокове за затварянето на реакторите. В проекта са приветствани доброто техническо и финансово изпълнение на програма за АЕЦ "Козлодуй" и преразглеждането на стратегията за извеждане от експлоатация на блокове от 1 до 4. В предложения текст се отбелязва необходимостта от широкообхватна административна координация между Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" и АЕЦ, които сега отговарят съответно за блокове 1-2 и 3-4. Дебатът по тази тема е насрочен за 4 април, а гласуването на текстовете се предвижда за следващия ден. Приемането нарезолюцията няма законодателна стойност.
По въпроса със САПАРД комисията по бюджетен контрол на ЕП изрази недоволство от липсата на информация за равнището на нередностите и измамите в отделните държави от ЕС. Тази позиция бе изразена в годишния доклад на ЕК за защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите през 2009 г. България е сред споменатите в доклада страни, като в текста се говори за "съмнения за изключително висок процент на измамите" по САПАРД през 2009 г. Парламентът ще гласува този доклад на 6 април. Отчита се, че за целия програмен период измамите са били 20%, което е опредено като "най-високият процент, отчитан за всички анализирани фондове" /в областта на сближаването и земеделието/. Според проекторезолюцията ЕК правилно е преустановила през 2008 г. плащанията по САПАРД и ги е възстановила през септември 2009 г., след извършването на подробни проверки. ЕП призовава ЕК да продължи наблюдава българските власти, "за да се подобри допълнително това положение".


Тагове: ЕП, сесия, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg