EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕП настоява за честни поглъщания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП настоява за честни поглъщания

mail09:45 | 25.06.2020прегледи 1073 коментарикоментари 0


Кризата с коронавируса направи много компании в ЕС уязвими за субсидирани конкуренти от чужбина. Евродепутатите искат правилата на честна конкуренция да важат за всички.

 По време на пленарен дебат на 17 юни депутатите изразиха притеснения, че чужди компании, които получават субсидии от своите правителства, могат да се опитат да спечелят конкурентни предимства спрямо европейски компании или дори да ги закупят, възползвайки се от финансовите им проблеми покрай пандемията.

ЕК обяви по-рано на същия ден началото на обществена консултация за подхода към изкривяванията на пазара от чуждестранните субсидии. Повечето депутати, които се изказаха по време на пленарния дебат, подкрепиха инициативата и подчертаха нуждата от справедливи условия на конкуренция.

Консултацията на Комисията обръща внимание на общите изкривявания на пазара, причинени от чуждестранни субсидии, както и на конкретните предимства, които такива субсидии дават за придобиване на европейски компании и за спечелване на търгове за обществени поръчки.

Кристоф Хансен (ЕНП, Люксембург) посочи, че “Китай не е единствената държава, пазаруваща отслабени от пандемията компании", но че е сред най-видните примери. “За да съумеем да запазим обществената подкрепа за нашата търговска политика, трябва да ѝ предоставим инструменти за налагане на честни условия на конкуренция", каза той.

“Икономическите ефекти от коронавируса не могат да бъдат използвани за реализиране на печалби от слабостта на предприятията", заяви Ахнес Йонхериус (С&Д, Нидерландия). “Не можем просто да гледаме как компании получават несправедливи субсидии и ги използват, за да закупуват нашите компании", добави тя.

“Представете си футболен мач, в който гостите играят по по-свободни правила, отколкото домакините”, каза Стефани Йон-Куртан (Обнови Европа, Франция). “Какъв е смисълът да гледате такъв мач, като се знае предварително кой ще победи".

В доклад за политиката за конкуренция на ЕС, подготвен от г-жа Йон Куртан и приет в пленарна зала на 18 юни, Парламентът подчерта нуждата от опазване на критично важни европейски компании и активи от нежелани чуждестранни поглъщания.

Някои депутати призоваха по време на дебата за засилване на правилата в ЕС за наблюдение на преките чуждестранни инвестиции. През 2019 г. беше приета правна рамка за това, като правилата в нея влизат изцяло в сила от октомври 2020 г. Целта им е да гарантират, че инвестициите не представляват заплаха за критично важна инфраструктура и не откриват достъпа до чувствителна информация или ключови технологии.

Изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестегер подчерта проблема с липсата на прозрачност при чуждестранните субсидии: “В момента европейските правителства правят всичко възможно, за да помогнат на фирмите да преодолеят щетите от коронавируса, но го правят по контролиран и прозрачен начин... Причината, поради която се занимаваме с чуждестранните субсидии, е, че при тях нямаме контрол, нито прозрачност".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1957