EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП иска повече икономическа власт

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП иска повече икономическа власт

mail11:45 | 23.11.2010прегледи 586 коментарикоментари 0


Европейският парламент ще играе ключова роля при подобряването на модела на икономическо управление, предложен от Европейския съвет. Това зави Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише подчерта в дебат в ЕП снощи.Предложеният план според него "не отговаря на това, което ЕЦБ смята за необходимо", съобщи българската пресслужба на ЕП.
Относно дейността на ЕЦБ през 2009 г., Трише подчерта пред депутатите, че ЕЦБ драстично е свалила лихвите по кредитите през 2009 г. до 1 процент и е изготвила мерки за кредитно подпомагане на банки в затруднения. Той представи и действията, които банката е предприела в областта на дълговите пазари в еврозоната.Трише разкритикува тенденцията ЕС да се използва като изкупителна жертва и да се обвинява еврото, "здрава и стабилна валута", за сегашните икономически трудности. В случая проблемът не е в еврото, а в "икономическата нестабилност, предизвикана от зле провеждани фискални политики" и "слабо управление на икономиката" от страна на някои държави членки, заяви президентът на ЕЦБ в заключение.От своя страна европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен изтъкна, че помощта, която скоро ще бъде отпусната на Ирландия, ще гарантира стабилността в цялата еврозона. Според него преговорите с ирландското правителство трябва да завършат към края на ноември.
"Трябва да действаме като пожарна команда, гасейки огъня в Европа", каза Оли Рен, като според него всички държави членки биха изпитали много по-големи затруднения без "предпазния щит на ЕС".
"Трябва да мислим за нашите граждани", заяви Жан-Пол Гозес (EНП, Франция), и "да комуникираме по-добре всички необходими промени", като според него притесненията на европейските граждани не могат да бъдат разрешени само от действията на ЕЦБ, а са необходими по-решителни политически действия.Силви Гулар (AЛДE, Франция) изтъкна в своето изказване, че благодарение на Лисабонския договор ще се състои обществен дебат относно реформата на икономическото управление. Тя подчерта, че настоящата дългова криза трябва "да ни подтикне да отидем дори още по-далеч, отколкото предложенията на Комисията за икономическото управление", като ЕП трябва да има надзорна роля в процеса.Днес Европейският парламент ще гласува резолюция относно дейността на ЕЦБ през 2009 година.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158