EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Трише готов да наруши правилата на ЕЦБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Трише готов да наруши правилата на ЕЦБ

mail10:47 | 04.05.2010прегледи 764 коментарикоментари 0


Президентът на Европейската централа банка Жан - Клод Трише, който сега е принуден да се откаже от обещанието си да не отслабва кредитните правила за никоя държава, по всяка вероятност ще трябва да престъпи установените принципи и да пренапише устава на ЕЦБ, за да предотврати потенциалния крах в Еврозоната, съобщава електронното издание К2Капитал.
Анализаторите на изключват възможността Европейската централна банка да се наложи да разшири планираната помощ за Гърция, въвеждайки ограничения и за други държави. В този случай ЕЦБ трябва да възобнови програмата за неограничено кредитиране за срок от 12 месеца и дори да започне да изкупува държавния дълг, ако помощта за Гърция за сумата от $ 146 млрд. не успее да спре падането на еврото.
„Предпочитам да нарушим правилата на ЕЦБ, пред това да нарушим баланса на еврозоната,” коментира Жак Кайо, главен икономист на RBS Group в Лондон. „Все още сме далеч от излизане от джунглата. Към настоящия момент съществува реална възможност ЕЦБ да поеме инициативата в свои ръце,” смята експертът.
Напрежението ще продължи да расте, но Централната банка ще се наложи да става все по - агресивна, ако притесненията на инвеститорите около бюджетния дефицит на Гърция и други подобни страни, като Португалия и Испания се запазят, смятат експерти.
На един по- ранен етап от ЕЦБ заявиха, че ще приемат гръцките облигации като залог за отпускането на кредити, тъй като институцията отмени за неопределен срок от време изискването за минимален рейтинг на облигациите като мярка по подпомагане на затъналата в дългове Гърция.   По този начин гръцките облигации ще бъдат приемани за гаранция, независимо, че рейтингът им е по- нисък от инвестиционния.
Мнението на експертите е, че Европейската централна банка е принудена да премие към следваща стъпка, тъй като до 25 % от всички активи, които са в балансите на гръцките банки, са обвързани с немски ценни книжа, а балансите на испанските и френските банки се формират до 15 % от гаранции от гръцките банки.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg