EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕП иска ефективно използване на ПВР

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП иска ефективно използване на ПВР

mail11:45 | 21.06.2022прегледи 1250 коментарикоментари 0


Страните в ЕС следва да се възползват добре от над 700 млрд. евро по плановете за възстановяване, за да се адаптират към новите реалности, заявява Парламентът.

Механизмът за възстановяване и устойчивост бе създаден в разгара на кризата с COVID-19, за да помогне на страните в ЕС да подкрепят засегнатите от пандемията фирми и хора. Въпреки че през 2021 г. европейските икономики регистрираха ръст след дълбокия спад през 2020 г., те са изправени пред нови предизвикателства, свързани с войната в Украйна и ръста на цените на енергията и храните.

Повече от инструмент за краткосрочно подпомагане, Механизмът за възстановяване и устойчивост е ориентиран към бъдещето план. Той осигурява 723,8 млрд. евро за предложени от страните в ЕС реформи и инвестиции в области като зеления преход, цифровата трансформация, здравеопазване и подкрепа на младите хора.

В доклад за прилагането на механизма на практика, подготвен от парламентарните комисии по бюджети и икономически и парични въпроси, депутатите подчертават, че парите трябва да се използват ефективно в интерес на дългосрочното развитие на икономиката и обществото.

Докладът заявява нуждата от засилване на стратегическата автономност на ЕС, намаляване на зависимостта от вносни изкопаеми горива и разнообразяване на енергийните източници.

Напредък по плановете за възстановяване

С изключение на първоначална вноска в размер до 13% от заделените средства всички останали плащания към държавите по механизма зависят от постигането на конкретни цели.

До момента повечето страни са получили предварителното финансиране, осем страни са направили заявки за получаване на първо плащане, а Испания е подала документи и за второ плащане.

Националните планове на три страни все още не са одобрени: Нидерландия не е представила своя проектоплан, а одобрението на плановете на Полша и Унгария бе задържано заради опасения относно прилагането на принципа на върховенството на закона в двете страни, както и рискове, свързани с измами, конфликти на интереси и корупция.

Европейската комисия даде положително становище за националния план за възстановяване на Полша на 1 юни, като Съветът все още предстои да се произнесе. Парламентът отправи критики към решението на Комисията на 9 юни, заявявайки, че пълното спазване на ценностите на ЕС е предварително условие за която и да е страна членка да получи средства за възстановяване. Депутатите призоваха Съветът да не дава одобрение, докато Полша не изпълни всички условия.

Финансирането от ЕС за държавите членки е под формата на безвъзмездни средства или на заеми. Страните членки планират да се възползват почти изцяло от наличните безвъзмездни средства, но са заявили, че искат само 166 млрд. евро от наличните 385,8 млрд. евро под формата на заеми.

Депутатите приканват страните да се възползват максимално от потенциала на Механизма за възстановяване и устойчивост, включително от предвидените средства под формата на заеми, за да противодействат на последиците от пандемията и на новите предизвикателства.

     

Контрол от страна на Европейския парламент

Европейският парламент следи активно как се прилага на практика Механизмът за възстановяване и устойчивост. Депутатите провеждат пленарни дебати и приемат резолюции по темата, парламентарните комисии по бюджети и икономически въпроси заседават редовно с еврокомисари (през 2021 г. бяха проведени четири такива заседания), а на техническо ниво се провеждат още повече срещи със служители на Европейската комисия (през 2021 г. имаше 20 срещи).

Депутатите искат да се уверят, че средствата се използват по прозрачен начин, в съгласие с правилата и че Комисията провежда ефективен надзор и одит на страните членки.

Докладът на Парламента посочва, че националните публични администрации срещат трудности за използването на средствата, тъй като всички заложени реформи и инвестиции трябва да бъдат реализирани до 2026 г. Депутатите настояват, че при реализирането на националните планове трябва да бъдат привлечени местните и регионалните власти, социалните партньори и организации от гражданското общество, за да се гарантира успешно прилагане и демократична отчетност.

Текстът, който представя вижданията на Парламента относно изпълнението на Механизма за възстановяване и устойчивост, ще бъде гласуван в пленарна зала на 23 юни. Очаква се Европейската комисия да представи отчет по напредъка на плановете за възстановяване в средата на юли.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg