EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП има нов председател

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП има нов председател

mail14:18 | 03.07.2019прегледи 2067 коментарикоментари 0


Италианецът социалист Давид-Мария Сасоли бе избран току-що за председател на Европейския парламент на пленарното заседание в Страсбург. Това се случи на балотаж след драматичен първи тур тази сутрин, на който не му стигнаха гласове. Сега има с 11 над нужния минимум.

Той бе номиниран снощи на заседание на групата "Социалисти и демократи", член на която е и лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Той обаче е помолил колегите си да не номинират него.

Сасоли е номинацията на компромиса между ЕНП, Либералите, които не издигнаха кандидат за поста, и политическото му семейство ПЕС.

Наследникът на италианеца Антонио Таяни (ЕНП) на поста - Давид-Мария Сасоли, е на 63 г., роден е във Флоренция. Евродепутат е от 2009 г., това е третият му мандат.

Председателят бе избран на балотаж с бюлетини, които евродепутатите пускаха в урни, подредени в пленарната зала по азбучния ред на имената им.

Няколко часа по-рано нито един от кандидатите за председател на Европейския парламент не успя да събере необходимите 332 гласа на първи тур. Председателстващият Антонио Таяни даде почивка, след което ще има гласуване на втори тур. Кандидатът на партията на европейските социалисти Давид Мария-Сасоли получи 325 гласа или 8 по-малко от необходимите за абсолютно мнозинство, съпредседателката на Зелените/Свободен демократичен Алианс Ска Келер – 133, испанката Сира Рего от Eвропейска обединена левица/Северна зелена левица – 42, Ян Захрадил от групата на европейските консерватори и реформисти – 162. 

Малко преди началото на вота, четиримата кандидати представиха вижданията си за поста, за който кандидатстват. 

По процедура, евродепутатите могат да гласуват в три тура, докато един от кандидатите получи абсолютно мнозинство. Ако това не стане, следва четвърти тур, на който се състезават получилите най-много гласове 2-ма кандидати, а за избран се смята този, който е взел най-много гласове.

Сасоли, който е с най-големи шансове каза при представянето на кандидатурата си: 

"Кандидатирам се за председател на Европейския парламент, само защото смятам, че Европа ще бъде по-силна, само с парламент, който играе по-важна роля. Има сериозни предизвикателства на хоризонта, които ще ни поставят на сериозни изпитания, а те заплашват дори самата идея за ЕС. Ние можем да ги преборим, само ако останем единни". 

Вчера около кандидатурите на социалистите се завъртя и името на Сергей Станишев, но по-късно се разбра, че той сам е помолил да не бъде издиган за поста.

Първата пленарна сесия на новоизбрания Парламент в началото на юли ще започне с избора на председател на ЕП. 

Кандидатите за поста могат да бъдат номинирани от политическа група или от група от поне 38 евродепутати. Предвиждат се до четири гласувания, като при последното остават да се състезават двамата кандидати с най-много гласове при третото гласуване. За да получи поста, даден кандидат се нуждае от мнозинство от подадените гласове, като невалидните и празните бюлетини не се броят.

Председателят на Парламента направлява неговата дейност, отговаря за реда и представлява институцията в отношенията с други органи. Председателят може да прехвърли част от функциите си на 14-те заместник-председатели, които също ще бъдат избрани по време на първата пленарна сесия. 

Мандатът на председателя е два години и половина. Даден депутат може да бъде избиран на поста повече от веднъж.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4182