EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕП: Дебат по бъдещето на TЕN-E мрежа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП: Дебат по бъдещето на TЕN-E мрежа

mail17:50 | 11.02.2020прегледи 1528 коментарикоментари 0


На 11 декември 2019 г. ЕК представи своето съобщение „Европейски зелен пакт“, в което обяви, че през 2020 г. ще се извърши преразглеждане на указанията за трансевропейските енергийни мрежи (TEN-E). Какъв е графикът за преразглеждане на указанията за TEN-E?

На пленарната сесия на ЕП, която започна на 10-ти февруари в Страсбург, ще има дискусия по тази тема, като по същество дебатът е  свързан с блокиране на влизането в сила на списъка със стратегически енергийни инфраструктурни проекти TEN-E, където фигурира и интерконекторът България-Гърция, изграждане на газов хъб Балкан. Гласуването по темата засега е определено за 12 март т.г.

Трансевропейските енергийни мрежи (TEN-E) са политика, която е насочена към свързване на енергийната инфраструктура на страните от ЕС. Като част от политиката бяха идентифицирани девет приоритетни коридора и три приоритетни тематични области.
ЕС помага на държавите в приоритетни коридори и приоритетни тематични области да работят заедно за развитието на по-добре свързани енергийни мрежи и осигурява финансиране за нова енергийна инфраструктура.

Приоритетни коридори

Деветте приоритетни коридора обхващат различни географски региони в областта на електрическата, газовата и петролната инфраструктура. Подкрепата на ЕС за развитие в тези коридори ще свърже региони, понастоящем изолирани от европейските енергийни пазари, ще засили съществуващите трансгранични взаимовръзки и ще помогне за интегрирането на възобновяема енергия.

Електрически коридори

Офшорна мрежа на Северно море (NSOG): Интегрирана разработка на офшорна електрическа мрежа и свързаните между нея връзки в Северно море, Ирландско море, Английски канал, Балтийско море и съседни води за транспортиране на електричество от възобновяеми офшорни енергийни източници до центрове за потребление и съхранение и за увеличаване на кръста -граничен обмен на електроенергия.

Електрически връзки север-юг в Западна Европа (NSI West Electricity): Връзки между страните от ЕС в този регион и със средиземноморския регион, включително Иберийския полуостров, по-специално за интегриране на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и за укрепване на вътрешната мрежова инфраструктура за насърчаване на интеграцията на пазара в регионът.

Електрически връзки север-юг в централна източна и югоизточна Европа (NSI East Electricity): Връзки и вътрешни линии в направления север-юг и изток-запад за завършване на вътрешния енергиен пазар на ЕС и интегриране на възобновяеми енергийни източници.

План за взаимно свързване на пазара на балтийска енергия в електроенергията (BEMIP Electricity): Връзки между държавите-членки в Балтийския регион и укрепване на вътрешната мрежова инфраструктура, за прекратяване на енергийната изолация на балтийските държави и за насърчаване на интеграцията на пазара; това включва работа за интегриране на възобновяемата енергия в региона.

Газови коридори

Газови взаимовръзки север-юг в Западна Европа (НСИ Западен газ): Газова инфраструктура за газовия поток от север-юг в Западна Европа за по-нататъшно разнообразяване на пътищата на доставка и за увеличаване на краткосрочната доставка на газ.

Газови взаимовръзки север-юг в централна източна и югоизточна Европа (НСИ Източен газ): Газова инфраструктура за регионални връзки между и в региона на Балтийско море, Адриатическо и Егейско море, източно Средиземно море и Черно море и за засилване на диверсификацията и сигурността на доставка на газ.

Южен газов коридор (SGC): Инфраструктура за пренос на газ от Каспийския басейн, Централна Азия, Близкия Изток и Източния Средиземноморски басейн към ЕС за подобряване на диверсификацията на доставките на газ.

План за взаимосвързаност на пазара на Балтийска енергия с газ (BEMIP Gas): Газова инфраструктура за прекратяване на изолацията на трите балтийски държави и Финландия и зависимостта им от един доставчик, за укрепване на вътрешната мрежова инфраструктура и за увеличаване на диверсификацията и сигурността на доставките в Балтийския регион Морски регион.

Маслен коридор

Нефтоснабдителни връзки в Централна Източна Европа (OSC): оперативна съвместимост на нефтопроводната мрежа в централна източна Европа за повишаване сигурността на доставките и намаляване на рисковете за околната среда.
Приоритетни тематични области

Трите приоритетни тематични области, които се отнасят за целия ЕС, включват разполагане на интелигентни мрежи, електрически магистрали и трансгранична мрежа за въглероден двуокис.

Разгръщане на интелигентни мрежи: увеличаване на внедряването на интелигентни мрежи за подпомагане на интегрирането на възобновяема енергия и за по-доброто регулиране на потреблението на енергия

Електрически магистрали: изграждане на магистрали за електричество - големи мрежи, които позволяват транспортирането на електроенергия на дълги разстояния в цяла Европа (например от вятърни централи в Северно и Балтийско море до съоръжения за съхранение в Скандинавия и Алпите)

Трансгранична мрежа за въглероден диоксид: развитие на транспортна инфраструктура за улавен CO2 чрез специализирани тематични групи.
Преразглеждане на политиката TEN-E

Регулаторната рамка за енергийната инфраструктура, включително Регламент (ЕС) 347/2013 за TEN-E, ще бъде преразгледана през 2020 г., за да се осигури съответствие с целта за неутралност на климата от Европейската Зелена сделка.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg