EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕП даде мандат за край на "двойния стандарт"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП даде мандат за край на "двойния стандарт"

mail09:32 | 14.09.2018прегледи 814 коментарикоментари 0


Депутатите подкрепиха доклад на Олга Сехналова (С&Д, Чехия), предлагащ мерки срещу продажбата на стоки с по-ниско качество в някои страни от ЕС. Текстът посочва, че е изключително важно да се предостави на потребителите прецизна и лесно разбираема информация за предлаганите продукти. В окончателния текст на доклада бяха приети ключови препоръки от становището на Комисията по земеделие към ЕП, чийто автор е Момчил Неков.

"При направени изменения на даден продукт, независимо по каква причина, потребителят има право да бъде информиран по прозрачен и ясен начин", заяви Олга Сехналова. "Искам европейските потребители най-сетне да почувстват, че са третирани равноправно независимо от коя страна са. Не трябва да има нито потребители второ качество, нито продукти второ качество в ЕС".

Депутатите приветстваха заделянето на 2 млн. евро за разработването на европейска методология и единен подход при извършването на тестове. Освен това те приканват потребителските организации от различни страни да си сътрудничат.

Чрез доклада за двойното качество на продуктите се приканва производителите да обмислят въвеждането на лого върху опаковките, което да показва, че съдържанието и качеството на продуктите от една и съща марка и с еднаква опаковка са еднакви в различните държави членки.

Според евродепутатите предпочитанията на потребителите не трябва да се използват като извинение за по-ниско качество, а потребителите трябва да бъдат информирани, че продуктът е пригоден за техния пазар, като това да не се приема за даденост.

В доклада се подчертава нуждата от създаването на ефективно, прозрачно и международно сътрудничество и споделяне на данни между национални органи, отговарящи за защита на потребителите;

Призовава се ЕК да очертае съществуващите национални стандарти за хранителни и нехранителни продукти в ЕС и да се даде оценка на проявата на двойно качество на единния пазар.

Сравнителни изследвания в ЕС показват, че продукти, които се продават в страни от Източна и Централа Европа, имат по-ниско качество от продукти в същата опаковка и под същото име в Западна Европа.

Рибни пръчици в Словакия съдържат по-малко рибно месо, отколкото в Австрия (58% спрямо 65%). Портокалови напитки в Словакия и Чехия не съдържат никакъв портокал, а в Германия имат 3% портокалов концентрат. От 96 продукта, изследвани в Унгария, 71 са различни спрямо еквивалентите им в Италия и Австрия. Различия има и при козметичните продукти, праховете за пране и храната за домашни любимци.

Адаптирането на продукти към местния вкус и предпочитания е стандартна и законна практика за компаниите. Различията могат да се дължат и на използването на съставки от местни доставчици или на необходимостта за адаптиране към по-ниската покупателна способност. В идентифицираните случаи обаче цените са същите или по-високи, а върху опаковката на продуктите липсва информация за различията.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg