EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕП гласува в подкрепа на малките земеделци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП гласува в подкрепа на малките земеделци

mail11:00 | 13.06.2013прегледи 518 коментарикоментари 0


Доклад относно определяне на ставка за корекция на директните плащания, предвидена в Регламент (ЕО) №73/2009 за календарната 2013 г., гласуваха евродепутатите на пленарно заседание в Страсбург. Така беше потвърдено предложението на Комисията по земеделие и развитие на селските райони намалението на директните плащания да се отнася само до производители, които получават над 5000 евро директни плащания. В същото време директните плащания за 2013 г. ще бъдат намалени не с 4,981759 %, каквото беше първоначалното предложение на ЕК, а само с 0,748005 %. Това се съобщава на страницата на българския евродепутат Мария Габриел от Групата на ЕНП/ГЕРБ, член на парламентарната комисия по земеделие, която гласува в подкрепа на доклада. В обяснение на вот тя подчерта, че докладът е реално въплъщение на една от основните цели - по-справедлива и защитаваща малките производители Обща селскостопанска политика.

„В момент, когато се предвиждат съкращения в бюджета на ЕС, докладът е стъпка напред към намиране на приемливи условия за всички производители, които да поддържат доходите и производителността им на едно стабилно равнище. От една страна той е доказателство за ангажимента на ЕП към намиране на механизъм, който да осигури подпомагане за земеделските производители, имащи нужда от стимул в трудни времена. От друга страна отчита реалността и нуждата от икономии, за да може ЕС да се справи успешно с предизвикателствата, пред които е изправен. Взимайки предвид големия брой малки ферми в България и тяхното значение от икономическа, социална и екологична перспектива, въвеждането на праг, под който да не се прилага финансовата дисциплина, е едно разумно решение. Това решение показва ангажимента на ЕП към малките производители, които са най-уязвими и имат най-голяма нужда от подкрепа.», подчерта Мария Габриел.
За календарната 2013 г. за първи път се предвижда прилагане на механизма на финансова дисциплина или намаление на директните плащания, които се отпускат на един земеделски производител, с цел годишният бюджет да е в съответствие с многогодишната финансова рамка (МФР). Намалението на директните плащания за 2013 г. няма да се прилага за България, Румъния и Хърватия, които са в процес на постепенно нарастване на директните плащания, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.
Снимки: ЕП, EconomyNews.bg


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg