EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Е.ОН България: Цената на тока 9,1% нагоре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Е.ОН България: Цената на тока 9,1% нагоре

mail12:40 | 29.02.2012прегледи 648 коментарикоментари 0


Е.ОН България публикува предложенията си за изменение на цените, по които извършват лицензионните дейности по разпределение и снабдяване с електрическа енергия на територията на Североизточна България. Това е първата фаза от ежегодния процес по определяне на цените на електроенергията, които, след решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), влизат в сила от 1 юли всяка година. Изменение на цената от 4%, което е в рамките на годишната инфлацията за 2011 г., е заявлението, което Е.ОН България би направила, за да отрази единствено възникващите нови обстоятелства. Това са европейските изисквания, свързани с целите за енергийна ефективност и възобновяемите енергийни източници, разходите, свързани с либерализацията на пазара, с което да се даде възможност на потребителите за избор на доставчик, както и влиянието на инфлацията върху разходите на дружествата.
В същото време, през януари 2012 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени решението на ДКЕВР от 2008 г., с което бяха утвърдени разходите на Е.ОН България за предоставяне на услугите разпределение и снабдяване с електрическа енергия за периода 2008 – 2013 г. Решението на ВАС потвърди, че признатите от ДКЕВР разходи не покриват икономически обоснованите такива и не осигуряват необходимите инвестиции за повишаване в по-голяма степен качеството на предоставяната услуга. ВАС счита, че решението на ДКЕВР е произнесено в нарушение на законодателството и че „утвърдените цени са в несъответствие с чл.31, т.1 ЗЕ” (чл.31, т.1 ЗЕ: цените да са недискриминационни, основани на обективни критерии и определени по прозрачен начин). Това още веднъж показа, че през годините цените на електрическата енергия са необосновано задържани за сметка на електроразпределителните компании. Е.ОН България винаги е изразявала мнението, че цените на електроенергията трябва да бъдат обусловени от икономически фактори, а негативното им отражение да бъде обект на една съвременна социална политика, която да подпомогне тази част на обществото, която среща големи трудности за покриване на месечните сметки. Отчитайки решението на ВАС, както и необходимостта от допълнителни средства, които да позволят качествено подобряване и гарантиране сигурността на снабдяването, средното увеличение на крайната цена за потребителите от 1 юли 2012 г., което компанията ще предложи на ДКЕВР, е 9.1%.
Предлаганото от Е.ОН България изменение на крайните цени за битовите клиенти е 9.1%, което би променило с 4 лева месечната сметка на едно домакинство със стандартна годишна консумация от 3 500 КВтч. Новите цени са изчислени при сега действащите цени на НЕК и производителите на електроенергия. Отчитайки настоящите обществени нагласи Е.ОН България няма да включи в ценовото си заявление предложение за въвеждането на цена за мощност.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047