EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергията от ВЕИ да е на достъпни цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергията от ВЕИ да е на достъпни цени

mail11:05 | 16.10.2023прегледи 482 коментарикоментари 0


Промените в Закона за енергетиката, приети от Народното събрание, но все още непубликувани, значително опростяват административните процедури и съкращават сроковете за тяхното изпълнение. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на националната енергийна конференция на тема "ВЕИ и енергийната сигурност: предимства срещу рискове", организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

Иванов допълни, че се разширява обхватът на категориите земеделски земи, върху които се допуска изграждането на ВЕИ инсталации. Оптимизира се процедурата по присъединяване на нови мощности при реорганизация и разширение на електропреносната мрежа.

Основополагащите документи на реформата на пазара на електроенергия в ЕС предстои да бъдат приети до средата на 2024 г., в мандата на настоящата Европейска комисия, добави Иванов. Той посочи, че съществените елементи на реформата са производството на енергия от възобновяеми източници да се утрои до 2030 г.

Освен това трябва да се осигури широк достъп до енергия от ВЕИ източници на достъпни цени. Другата цел е да се оптимизира потреблението от ВЕИ източници чрез широко въвеждане на умни мрежи и интелигентни средства за измерване. Трябва да се насърчат двупосочните договори за разлика, които да гарантират стабилност на приходите на производителите на възобновяема енергия, както и защита на доставчиците и потребителите от прекомерно нестабилни цени за по-дълъг период от време.

Страните членки на ЕС трябва да се задължат да определят доставчици от последна инстанция, така че нито един потребител да не се окаже без достъп до електроенергия. Задължително трябва да се подобри защитата на уязвимите потребители от изключване от мрежата, ако имат просрочени задължения.

В случай на криза трябва да се разшири обхватът на регулираните цени на дребно, така че да обхванат освен домакинствата, но и малките и средни предприятия, обясни председателят на КЕВР.

За да се достигнат до 2050 г. нетни нулеви емисии и да се ограничи глобалното затопляне с 1,5 градуса, инвестициите във ВЕИ трябва да надминат 4 пъти финансовите потоци за изкопаемите горива. Изследванията показват, че сегашното десетилетие е ключов период за ускорени инвестиции в енергийния преход, за да може глобалните емисии на парникови газове да намалеят наполовина до 2030 г. и да се избегне катастрофалното въздействие от изменението на климата, изтъка председателят на КЕВР Иван Иванов.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158