EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергия от „слонска” трева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергия от „слонска” трева

mail14:50 | 10.06.2011прегледи 2232 коментарикоментари 0


Нарастнал е интересът в България към бързорастящата слонска трева - Мискантус, от чиято биомаса може да се произвежда електроенергия. Проверка показа, че в няколко района на страната растението се радва на голяма популярност, съобщи fermer.bg.
Култивирането на Мискантус има две огромни предимства: първо - в процеса на вегетация растението "изсмуква" въгле¬родния двуокис от въздуха и го пречиства и второ - при изгарянето на биомасата, като биотопливо, се получава електроенергия, производството на която (за разлика от изгарянето на въглищата в топлоцентралите) е екологично - отделя се много по-малка СО2 и на практика балансът на вред¬ният газ е нулев.
При това, 4- метровото растение се нуждае от сравнително малко количество торове, за да формира мощна биомаса, разходите на труд и други материални ресурси са достатъчно малки и производството е много ефективно.
Швейцарци в района на Златарица имат интерес да развиват практично земеделие като отглеждат тропическата култура за производство на енергия. През последните години по света мискантусът все повече се използва като алтернативен източник за получаване на всякакъв вид енергия.
Вече и във Видинско е отчетен интерес към растението. Бързо растящото растение с височина до 4 метра дава реколта от по 6 тона на декар. Банкерката Цветелина Бориславова, която активно инвестира в земеделие, ще произвежда мискантус във Видинско. Нейното инвестиционно дружество Си Ес Ай Еф започва отглеждането на растението в землището на с. Киряево, което е до сръбската граница. Наскоро е приключило засаждането на три масива с обща площ около 1100 дка.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4146