EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Енергийно обновени домове и в Карлово

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийно обновени домове и в Карлово

mail13:30 | 23.05.2012прегледи 533 коментарикоментари 0


Информационен ден за енергийно обновяване на българските домове ще се проведе в Карлово на 28 май (понеделник). По време на форума директорът на Дирекция “Жилищна политика” към Министерство на регионалното развитие и благоустройството Десислава Йорданова ще представи проекта „Енергийно обновяване на българските домове”. Презентацията ще започне в 12:00 ч. в зала “Васил Караиванов” в сградата на община Карлово.
Участие в информационния ден в Карлово ще вземе и представител на управляващия орган на оперативна програма “Регионално развитие”.
Проект „Енергийно обновяване на българските домове” се финансира по схема BG161PO001/1.2-01/2011 ”Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради” от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Конкретен бенефициент по него е дирекция „Жилищна политика“ в Министерството на регионално развитие и благоустройство. Целта на проекта е осигуряване на по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради в градските центрове чрез повишаване на качеството на жизнената среда и изпълнение на мерки за енергийна ефективност. Той обхваща 36 градски центрове и е с продължителност 3 години (2012 - 2015 г.). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв. Конкретен бенефициент е дирекция „Жилищна политика” в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.
Финансова помощ за изпълнение на мерки за енергийна ефективност ще получават сдружения на собственици, регистрирани по реда на Закона за управление на етажната собственост в съответната общинска администрация и в регистър БУЛСТАТ. За всяка одобрена сграда собствениците ще получат финансова помощ до 50% от стойността на бюджета за обновяване на съответната сграда. От оперативната програма ще се покрият изцяло разходите за обследване за установяване на техническите характеристики на сградата, включително изготвяне на технически паспорт и обследване за енергийна ефективност.
Във връзка с реализирането на проекта специален фонд за жилищно обновяване ще подпомага процеса по обновяване чрез предоставяне на заеми/банкови гаранции. Неговата цел е да подпомогне сдруженията на собствениците или отделните собственици на самостоятелни обекти в многофамилни жилищни сгради да осигурят техния дял от 50% от бюджета за обновяване на съответната сграда/блок секция.
Положително ще бъдат оценени всички сгради, отговарящи на критериите за допустимост, и ще получат одобрение за получаване на финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност по реда на заявяване и до изчерпване на наличния публичен финансов ресурс.
При посещението си в Карлово Десислава Йорданова и представителя на управляващия орган на оперативна програма “Регионално развитие” са готови да отговорят на всички въпроси на заинтересованите да обновят домовете си жители на град Карлово.
Съобщение Областен информационен център – Пловдив
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg