EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийните цени – мигрената на Европа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийните цени – мигрената на Европа

mail10:00 | 05.12.2013прегледи 636 коментарикоментари 0


Цените на енергоносителите в Европа ще останат до три пъти по-високи, отколкото в САЩ през следващите 20 години, освен ако Старият континент не разработи местно производство и не увеличи ефективността, предупреждава главният икономист на  Международната агенция за енергия (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от Ройтерс.
Притесненията сред европейските държави за влиянието на енергийните разходи върху затруднената им промишленост се засилват, като някои страни членки на ЕС обсъждат замразяване на цените и премахване на субсидиите за възобновяема енергия. Разликата може да намалее, но ако не бъдат взети нови мерки, цените на газа в Европа ще бъдат два до три пъти по-високи от цените в САЩ през следващите 20 години, е заявил Бирол на среща в Брюксел. "Конкурентоспособността ще бъде повече от проблем за много страни. Днес е главоболие. Утре ще бъде мигрена за европейските икономики, ако не бъдат взети мерки", е отбелязал той. Най-големите различия в цените са при газа, тъй като САЩ се
възползват от революцията при шистовия газ, но и цените на електричеството в Европа също са около два пъти по-високи в сравнение със САЩ, защото се използва газ за производството на електроенергия.
ЕК анализира влиянието на енергийните цени върху страните членки на съюза и е посветила две срещи на върха на енергетиката и конкурентоспособността в началото на идната година. През януари ЕК също така ще публикува енергийните и климатичните си цели до 2030 година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg