EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Енергийните приоритети на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийните приоритети на Гърция

mail20:12 | 25.06.2009прегледи 750 коментарикоментари 0


pipeline_11Проектите за строителство на петролопровода Бургас-Александруполис и газопровода "Южен поток" са приоритетни за Гърция, подчерта министърът на външните работи на Гърция Дора Бакояни в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Строителството на петролопровода Бургас – Александруполис е високоприоритетен проект за правителството на Гърция и има особено значение за широк регион, заяви Бакояни.
Петролопроводът ще позволи да бъде разтоварен Босфора от нарастващия брой преминаващи през пролива танкери и да бъдат ликвидирани известни негативни икономически и екологични последствия, към които това води, заяви Бакояни.
По нейните думи проектът за строителство на този петролопровод се осъществява според определения график. Очаква се до края на годината да бъде разработен законопроект за одържавяване на територия в Гърция и ще бъдат подписани споразумения за прокарването на петролопровода между консорциумите на компании, които поеха строителството му и двете страни /Гърция и България/, през територията на които ще премине петролопроводът, каза Бакояни. След приключването на тези процедури ще започне строителството на петролопровода, който би могло да бъде пуснат в експлоатация към края на 2011г., заяви гръцкият външен министър.
В интервюто си за ИТАР-ТАСС Дора Бакояни изтъкна, че отношенията с Русия имат за Гърция стратегическо значение. Нашите политически отношения са великолепни. Ние особено ценим руската позиция по кипърския проблем и имаме добро сътрудничество на международни форуми, изтъкна гръцкият външен министър.
Дора Бакояни каза, че Гърция е за възможно най-бърза отмяна на визите за руски граждани при пътувания в страни от Европейския съюз.
Гърция разчита на нов старт в отношенията между страните-членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа на основата на искрения и открит диалог, каза Бакояни в навечерието на срещата на 27-28 юни на гръцкия остров Корфу, а също на заседанието на Съвета Русия - НАТО на ниво външни министри. Бакояни каза, че Гърция вярва в единна, неделима, мирна Европа, без разделителни линии и изолации, вярва в диалога като средство за уреждане на спорове и възстановяване на атмосферата на доверие. Бакояни изрази надежда, че ще бъде постигнато в най-близко бъдеще споразумение, което ще позволи на ОССЕ да присъства по предишния начин в Кавказ. Тя уточни, че на 30 юни приключва работата не само на групата наблюдатели, но се изтегля и цялата мисия на ОССЕ в Грузия, която в продължение на 16 години предоставяше свои услуги в много области като укрепването на правовата държава, защитата на правата на човека и свободата на печата, реализацията на програми за икономическо развитие и опазване на околната среда, а също осъществяване на мерки по укрепване на доверието в многонационалното грузинско общество.
Бакояни каза също, че увековечаването на споровете около Нагорни Карабах и Приднестровието не отговарят на ничии интереси. Отговаряйки на въпрос как председателстващата Гърция вижда възможностите на ОССЕ за решаване на "замразени конфликти",Бакояни подчерта, че не съществува военно решение на която и да било конфликтна ситуация. Мирното решение чрез преговори е единственият вариант при всички спорове, заяви Бакояни в интервю за ИТАР-ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg