EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийните пазари: слабо търсене

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийните пазари: слабо търсене

mail12:49 | 01.12.2023прегледи 576 коментарикоментари 0


Анди Зомер, директор на отдела за Фундаментален анализ и моделиране в Axpo* Solutions

В синхрон с тенденцията от последните години, европейските енергийни пазари преживяха бурен октомври, макар и за по-кратко в сравнение с предишни периоди. През първата половина на месеца енергийните цени се повишиха, вследствие на ескалиращите геополитически рискове, породени от войната между Израел и Хамас.

Въпреки това, с напредването на месеца, цените се сринаха, отразявайки мечи фундаментални фактори. Водните баланси на повечето централноевропейски пазари се подобриха чувствително като достигнаха комфортен излишък.

Фактори като запълнени газови хранилища, достатъчни френски ядрени наличности и трайно слабо търсене също допринесоха за подкопаването на рисковата премия при различни договори за доставка на енергия през зимния период.

Геополитическите рискове за кратко увеличиха рисковите премии за различни енергийни суровини. Газовите пазари също не направиха изключение, въпреки нестабилните баланси и рекордно високите нива на съхранение.

По-конкретно, избухването на конфликта между Израел и Хамас предизвика спад в износа на газ от Израел към Египет, като доведе до намаляване на зареждането на Египет с втечнен природен газ.

Надвисналият риск от по-големи последствия върху доставките и транзита на природен газ от Близкия изток, допълнително изстреляха газовите цени нагоре, като по този начин придадоха ново измерение на бурята на енергийните пазари. В допълнение, инциденти като повредата на подводната газова връзка Balticconnector навяха спомени за инфраструктурен саботаж, което още повече повиши цената на зимните газови договори.

Въпреки това, газовите пазари преживяха последващо охлаждане, водещо до намаляване на цените. Това развитие отразяваше преобладаващите мечи условия, създадени от крайно топлия октомври с ограничено търсене на отопление.

Знаци, че инфраструктурните поражения в Балтийско море може да не са умишлени, допълнително допринесоха за низходящата траектория. Пониженото търсене позволи ежедневно нетно нагнетяване на газ в хранилищата на европейската общност през целия месец, като поради завишено предлагане дори имаше излишък от изнесен и съхранен в Украйна газ.

По сходен начин, въглищните пазари натрупаха премия за риск при избухването на конфликта между Израел и Хамас, която впоследствие намаля, като отражение на значителните запаси от газ в Европа, сериозните запаси от въглища в Китай и потиснатите макроикономически перспективи на тази страна.

Въпреки че пазарите на суров петрол следваха подобен обърнат U-образен модел на цените на въглища и газ, цените на въглеродните емисии се оказаха изключение. EUA цените (на европейски квоти за емисии) продължиха тяхната няколкомесечна меча тенденция, повлияна от слаби макроикономически настроения. Това бе влошено от все по-късите позиции на инвестиционните фондове.

В същото време, октомври отбеляза официалното начало на Механизма за корекция на въглеродните емисии на границите (CBAM), създаден за регулиране на вноса на въглеродно интензивни продукти.

----------------

*Axpo е най-голямата ютилити компания в Швейцария и лидер в международната търговия с енергия. Компанията е активна в 40 държави в Европа, Северна Америка и Азия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037