EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийни залози за 13 млрд.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийни залози за 13 млрд.лв.

mail13:27 | 11.03.2013прегледи 909 коментарикоментари 0


Сметките на всички потребители на електроенергия в страната са заложени, за да бъдат гарантирани кредитите на инвеститорите в двете електроцентрали “Марица Изток 1” и “Марица Изток 3”. Особените залози са сключени през 2002 г. и 2005 г. и са придружени с всички необходими документи и разрешения. Това съобщи на пресконференция министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
На 6.02.2002 г. изпълнителните директори на НЕК и “Марица Изток 3” са подписали договор под формата на писмо, с който сметките на 43% от потребителите на трите енергоразпределителни дружества стават залог по кредит на инвеститора в централата. Договорът за “Марица Изток 1” е подписан на 30.11. 2005 г. и е предшестван от разрешение на тогавашния министър Румен Овчаров. Заложени са приходите от сметките на потребителите на електроенергия в две електроразпределителни дружества – ЕВН и ЕОН. Общият размер на особените залози по кредитите на инвеститорите в двете централи, по оценка на одитора на НЕК, възлиза на 13 188 827 000 лева, уточни министър Добрев. По този начин рискът за инвеститора е гарантиран двойно – веднъж с дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията от двете централи и втори път – с особен залог върху всички сметки на потребителите, отбеляза министърът и попита риторично защо, след като поема всички рискове, държавата не е изградила сама новите мощности.
По думите на министър Добрев такъв финансов модел на договорите за строителство на двете централи, в който фигурира особен залог върху вземанията на НЕК, е заложен още в споразуменията, подписани в последните дни на правителството на Иван Костов. В тези документи е посочено, че Националната електрическа компания може да сключва особени залози.
Още днес Делян Добрев ще запознае с документацията по случая главния прокурор Сотир Цацаров.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg