EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийната ефективност приоритет на ЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийната ефективност приоритет на ЕК

mail17:00 | 05.01.2011прегледи 529 коментарикоментари 0


Европейската комисия извежда на преден план повишаването на енергийната ефективност в Европейския съюз. Това съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу след среща на Колегиума на комисарите днес, на която са обсъдени важните насоки в икономическото развитие на Европейския съюз през тази година, сред тях мерките за финансово консолидиране, структурните реформи и осигуряване на икономически растеж.
Не съм доволен от напредъка по енергийната ефективност.
Другите цели в стратегия 2020, като 20 на сто от използваната енергия в Европейския съюз да достигне 20 на сто от всичката през 2020 година, се очертава да бъде изпълнена. Същото обаче не може да се каже за енергийната ефективност, изтъкна той.
В по-общ план комисарите са обсъдили мястото на енергетиката за подобряване на европейската икономика и постигане на икономически растеж. Според председателя на Европейската комисия насоките на действие трябва да са пет: приемане на "силна
европейска енергийна политика", укрепване на вътрешния европейски енергиен пазар, подобряване на европейската енергийна структура, постигане на по-голяма енергийна ефективност и укрепване на ефективността на външните отношения на Европейския съюз с поглед към енергетиката.
Ще посетя другата седмица Азербайджан и Туркменистан, за да обсъдим с ръководителите на тези страни газовия проект "Южен поток", отбеляза Жозе Мануел Барозу. Според него има напредък в изпълнението на газовия проект "Набуко" и посещението му в Азербайджан и Туркменистан в немалка степен ще е насочено към
осигуряване на ангажимент от двете страни за изпълнението на този проект.
Спирайки се на иновациите като изключително важен инструмент за осигуряване на икономически растеж в Европейския съюз председателят на Европейската комисия посочи, че прилагането им трябва да доведе до "обществена промяна" в съюза. Като главни насоки в използването на иновационния процес сега той посочи разработването на технологии за ефективно използване на природните ресурси и за пестене на енергия, както и развитието на "био икономиката".
Темите за енергийната ефективност и иновациите ще бъдат внесени от Европейската комисия за обсъждане от първия Европейски съвет за тази година, който ще се състои през февруари.
В отговор на въпрос той заяви, че по време на посещението си заедно с Европейската комисия в Унгария идния петък във връзка с унгарското председателство на Европейския съюз ще бъде обсъдено оплакването на големи европейски компании от наложен по-висок данък върху дейността им в страната в сравнение с унгарски компании, както и новият унгарски медиен закон, който "поражда съмнения".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg