EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийна активност на Китай на Балканите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийна активност на Китай на Балканите

mail14:30 | 20.12.2016прегледи 878 коментарикоментари 0


Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че Сърбия и Китай водят обсъждания на проекти в сферата на енергетиката на обща сума от един милиард долара, предаде „Нефть России“.
„Сумата на проектите в енергетиката, които приключихме, съставят два милиарда долара. Ние също така водим проекти на сума около един милиард долара“, заяви Дачич. От отбеляза, че Белград възнамерява да участва в двустранни проекти с Китай в рамките на механизма „16+1“, където влизат страните от Централна и Източна Европа, а също така и Китай.
Китай през 2013 г. обяви нова стратегия на икономическо развитие „Един пояс- един път“ целящ създаването на връзки между страните от Евразия.

Споразумение на стойност 320 млн. долара за прехвърляне на 24-процентов дял от гръцкия електропреносен оператор ADMIE от страна на Обществената енергийна корпорация на Гърция към китайската държавна електрическа компания SGID беше подписано в Атина, съобщава агенция Xinhua.
Китайската компания спечели международен търг през октомври 2016 г. и цялостния процес на продажба беше приключен за рекордно кратък срок, отбеляза председателят и главен изпълнителен директор на Обществената енергийна корпорация по време на церемонията по подписването на споразумението.

Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ „Белене“. Това стана ясно по време на среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов.

По време на срещата министър-председателят подчерта условията на българското правителство за изграждане на АЕЦ „Белене“ – реализация на проекта на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия. Представителите на индустриалната търговска банка на Китай потвърдиха готовността си за финансиране на проекта при тези условия. Това стана възможно след като НЕК ЕАД заплати на АО „Атомстройекспорт“ сумата от 601 617 133 евро, присъдена за произведено оборудване по арбитражното дело между двете компании, а руската компания от своя страна се отказа от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg