EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергетика:250 ключови проекти на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергетика:250 ключови проекти на ЕС

mail06:30 | 15.10.2013прегледи 704 коментарикоментари 0


Модерната инфраструктура с надеждни мрежи и адекватни междусистемни електропроводи е изключително важна за един интегриран енергиен пазар, на който потребителите получават най-доброто за своите пари, съобщи пресслужбата на Европейската комисия. Комисията публикува  списък от 250 ключови проекта за енергийна инфраструктура.
Тези "проекти от общ интерес" ще имат право на ускорено лицензиране и по-добри регулаторни условия и може да получат достъп до финансови средства по Механизма за свързване на Европа, чийто бюджет за трансевропейска енергийна инфраструктура за периода 2014-2020 г. възлиза на 5,85 милиарда евро.
Това ще помогне проектите да бъдат реализирани по-бързо и да са по-привлекателни за инвеститори. Проектите ще помогнат на държавите от ЕС да интегрират енергийните си пазари, да разнообразят енергийните си източници и да сложат край на енергийната изолация на някои страни от Съюза. Проектите ще позволят също така преносната мрежа да поема все повече енергия от възобновяеми източници и като резултат да се намалят емисиите на CO2.
Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви: "Трябва да гарантираме, че ограничените ни средства се използват разумно и че с парите на ЕС се създават възможно най-много ползи за европейските потребители. С този списък от енергийни инфраструктурни проекти и съпътстващите ги преимущества се
надяваме да привлечем повече инвеститори".
В списъка влизат до 140 проекта в областта на преноса и съхранението на електричество, около 100 проекта в областта на преноса и съхранението на газ и втечнен газ, и няколко проекта в областта на петрола и интелигентните мрежи. Проектите ще се радват на редица предимства:
o ускорени процедури за планиране и предоставяне на разрешения
(задължителен максимален срок от три и половина години);
- един-единствен национален компетентен орган ще обработва всички процедури за издаване на разрешения;
- по-ниски административни разходи за властите и организаторите на проекти благодарение на по-стройни процедури за екологична оценка при спазване на изискванията на правото на ЕС;
- повишена прозрачност и засилено участие на обществеността;
- повишена видимост и привлекателност за инвеститорите благодарение на подобрена регулаторна рамка, при която разходите се отреждат на страните, които имат най-голяма полза от
завършването на даден проект;
- възможност за получаване на финансова подкрепа по Механизма за свързване на Европа. Това ще е от съществено значение при събирането на необходимите публични и частни средства, като в някои случаи финансирането може да започне още през 2014 г.
За да бъдат включени в списъка, проектите трябваше да са от значителна полза за поне две държави от ЕС, да допринасят за интеграцията на пазара и конкуренцията, да засилват сигурността на доставките и да намаляват емисиите на CO2. Комисията ще следи отблизо изпълнението на мерките за предоставяне на разрешителни и провеждането на проектите. Списъкът с проекти от общ интерес ще се актуализира на всеки две години, като се включват необходими нови и се премахват вече неактуални проекти.

Контекст

Една от причините за предлагане на регламент за насоките за трансевропейска енергийна инфраструктура през 2011 г. бе огромната нужда от инвестиции в енергийна инфраструктура.
Насоките за трансевропейски енергийни мрежи са дългосрочна стратегическа визия за енергийната инфраструктура на Европейския съюз, в която се съдържа понятието за проект от общ интерес. В
насоките се посочват девет стратегически инфраструктурни приоритета в областта на електричеството, природния газ и петрола и три общоевропейски приоритета за електропреносни магистрали, интелигентни мрежи и мрежи за пренос на въглероден диоксид.

Приетият от комисията окончателен списък е резултат от процес на задълбочена оценка и подбор. Дванайсет специално сформирани работни групи - по една за всеки приоритет - оцениха предложените проекти и съставиха регионален списък на проекти от общ интерес до юли 2013 г. Те се консултираха с обществеността и заинтересованите лица, включително екологични неправителствени организации, по въпроси като проблемните участъци в инфраструктурата и предварителния списък с потенциални проекти от общ интерес. В изготвянето на окончателния списък като членове на регионалните групи участваха представители на държавите от ЕС, Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия и газ, организатори на проекти и оператори на преносни системи от отделните държави, национални регулаторни органи и Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER).


Тагове: проекти, ЕК
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1057