EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергетика с малко инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергетика с малко инвестиции

mail15:00 | 15.09.2011прегледи 802 коментарикоментари 0


Около 1 милион лева струва един нов трансформатор среден клас напрежение, а ремонтът му е  едва 200 хиляди лева. Това заявиха от Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ), най-голямото предприятие за ремонт на електрически машини и съоръжения в енергетиката у нас и на Балканите. Експертите допълват, че очакват нуждата от диагностика и поддръжка на машини и съоръжения за енергетиката непрекъснато да нараства.
„ЕРП-тата например периодично правят профилактика и ремонти, за да гарантират качеството на подаваната до населението и индустрията енергия. Редовните ремонти и последващите ги тестове освен, че увеличават надеждността и качеството, намаляват и риска от големи аварии”, допълват от там.
Същевременно в бази за ремонт и изпитание инвестиции се правят рядко, макар значението им да е голямо. През последните 12-13 години инвестиции в диагностика и поддръжка на машини и съоръжения за енергетиката у нас няма. Финансовата помощ за модернизация в енергетиката обикновено е по европейски търгове или от големи чуждестранни компании.
Триста хиляди лева инвестират ЦЕРБ в българска база за тестване на всякакви ремонтирани електрически машини за енергетиката. Средствата са собствен капитал. Лабораторията е единствената у нас за едновременно изпитване на трансформатори, генератори и двигатели. Изграждането й е отнело 5 месеца. В лабораторията вече се изпробват трансформатори на CEZ, EVN, Българска железопътна компания; има поръчки за ремонт от Ливан, Гърция и Грузия.
Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) е създадена още през 1948 г., а приватизирана – през 2001 г.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159